sport23:00, 07.01.2022Izvor: N1

OKS: Obaveza svetske sportske zajednice da neguje i čuva sportiste kao što je NovakNajbolji teniser sveta Novak Đoković provodi Božić u hotelu i karantinu u Melburnu gde čeka ponedeljak, odnosno odluku Federalnog suda da li će mu biti dozvoljeno učešće na Australijan Openu. 

oks-obaveza-kompletne-svetske-sportske-zajednice-da-neguje-i-cuva-sportiste-kao-sto-je-novak

Foto: Foto: Olimpijski komitet Srbije

Đoković se u međuvremenu oglasio i pravoslavnim vernicima čestitao Božić i zahvalio na velikoj podršci koju dobija.

Snažnu podršku Đokoviću uputio je i Olimpijski komitet Srbije na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem.

„Olimpijski komitet Srbije na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem izražava snažnu podršku najboljem sportisti sveta – našem Novaku Đokoviću. Svojim odnosom prema Srbiji, nacionalnom timu i svakom takmičenju na kojem je nastupao pod zastavom naše zemlje uvek je negovao najviši stepen patriotizma, ali je u isto vreme u svakom trenutku pokazivao izuzetno poštovanje prema protivnicima bez obzira iz koje zemlje dolazili“, navodi se u saopštenju i dodaje:

"Pored toga, Đoković je osvedočeni humanitarac i filantrop koji je uvek i bez razlike pomagao svima kojima je pomoć bila potrebna. Ponašajući se na taj način i na terenu i van njega, uvek je delovao u skladu sa najčistijim ljudskim principima i u korak sa olimpijskim vrednostima".

OKS je pozvao na podršku četvorostrukom učesniku Olimpijskih igara i osvajaču bronzane olimpijske medalje iz Pekinga u momentu kada, kako kažu, doživljava najveću ljudsku i sportsku nepravdu.

"On je sportskim dostignućima, ponašanjem i odnosom prema ljudima u Australiji od prve godine kada je učestvovao na jednom od najprestižnijih teniskih turnira, dokazao koliko poštuje zemlju domaćina, običaje, ali i pravila koja su stavljana pred njega i druge sportiste", piše u saopštenju. 

Predsednik Božidar Maljković je nezadovoljan i kako mediji iz Australije izveštavaju o situaciji u kojoj je Novak.

"Najoštrije osuđujemo postupke vezane za nastup Novaka Đokovića na turniru u Australiji i smatramo da najbolji teniser sveta nije zaslužio ovakav tretman i odnos. Posebno smo razočarani načinom na koji lokalni mediji u Melburnu i jednom delu sveta predstavljaju najboljeg tenisera sveta. Verujem da je obaveza kompletne svetske sportske zajednice da neguje i čuva sportiste kao što je Novak. Ne samo zbog njegovih sportskih rezultata, već i zbog širine i spremnosti da iskaže jasne stavove po mnogim pitanjima koji se tiču i važnih društvenih tema. Retki su sportisti takvih kapaciteta i zato imamo obavezu da ih čuvamo, a ne da ih trošimo“, naveo je Maljković.

OKS je naglasio da će, kao i do sada, učiniti sve da pomogne i zaštiti ne samo Novaka Đokovića, već i sve srpske ostale sportiste kada god je to potrebno.

Đokoviću je uskraćen ulazak u Australiju zbog problema sa dokumentacijom vezanom za njegovu vizu i prateća pravila koja u toj zemlji važe tokom pandemije koronavirusa.

Australijska ministarka unutrašnjih poslova Australije Karen Endruz izjavila je da Đoković može kad hoće da napusti zemlju, a za australijsku TV mrežu ABC odbacila optužbe Đokovićeve porodice da vlada Australije "drži Novaka u zarobljeništvu".

Australijan open počinje 17. januara. Đoković je devetostruki šampion u Melburnu.

N1
Tagovi: Novak ĐokovićSportTenis

Povezane vesti