vesti09:16, 16.01.2020Izvor: Tanjug / RTS

Pomen Oliveru Ivanoviću. Brnabić: Srbija neće stati dok se ne nađu ubicePomen povodom godišnjice ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, održan je jutros u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu u prisustvu više hiljada ljudi. Premijerka Srbije poručila da Beograd neće stati dok se ne nađu počinioci i nalogodavci ubistva.

pomen-oliveru-ivanovicu-brnabic-srbija-nece-stati-dok-se-ne-nadu-ubice

Foto: Foto: Tanjug

Pomen je bio održan u 08.15 časova, jer je u to vreme pre dve godine Oliver Ivanović ubijen u Kosovskoj Mitrovici.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da Srbija neće stati u istrazi dok se ne otkriju nalogodavci i počinioci tog zločlina, i to "stvarni, a ne oni kako bi neki voleli da naprave tu priču".

Ona je za RTS rekla da Beograd tu istragu vodi sam, bez ikakve podrške Prištine i međunarodnih činilaca na Kosovu i dodala da srpske vlasti imaju "određena saznanja" koja ona ne može da saopšti da ne bi ugrozila ljude i istragu, navodeći da je situacija na Kosovu takva da se ne mogu sprečiti ubistva ni zaštićenih svedoka Specijalnog suda.

"Mi vodimo istragu sa vezanom levom i desnom rukom od strane Prištine i međunarodne zajednice", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da optuženi za ubistvo Ivanovića ne mogu očekivati pravilno suđene na Kosovu i istakla da je optužnica "farsa" i da su "dokazi, ako se tako mogu nazvati, kontradiktorni".

"Srbiji i Srbima, ma gde živeli, su potrebni mir, stabilnost, bezbednosti i Srbija će znati kako da sačuva mir i obezbedni sigurnost Srbima ma gde oni živeli", poručila je Brnabić, koja je prisustvovala pomenu za Ivanovića, u Hramu Svetog Sava, na Vračaru.

Pomenu, koji je služio vikar patrijarha Irineja, episkop Stefan, prisustvovali su supruga Olivera Ivanovića, Milena, sa sinom, kao i ministri Nebojša Stefanović, Branko Ružić, Nenad Popović, Zoran Djorđević, Rasim Ljajić, Mladen Šarčević, Goran Knežević, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, zamenik direktora te kancelarije Petar Petković i državni sekretar u MSP Veljko Odalović.

U ime porodice, episkop Stefan zahvalio je svima koji su došli da odaju poštu Oliveru Ivanoviću, uz poruku da služenje današnjeg pomena pokazuje "da ne zaboravljamo naše ljude i da ih nikada nećemo zaboraviti".

Oliver Ivanović, ubijen je sa šest metaka u leđa u Kosovskoj Mitrovici 16. januara 2018. godine ispred sedišta njegove partije Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda".

Priština je krajem prošle godine podigla prve optužnice u slučaju ubistva Ivanovića.


Tagovi: Oliver IvanovićUbistvo