vesti10:10, 16.01.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Rakić: Ako ne bude izbora na KiM 3. aprila, videće i čuće Priština šta znači reciprocitet"DA za Srbiju, NE za Prištinu" - jedna je od poruka iz centra Kosovske Mitrovice na dan održavanja referenduma Republike Srbije. 

rakic-ako-ne-bude-izbora-na-kim-3-aprila-videce-i-cuce-pristina-sta-znaci-reciprocitet

Foto: Radio Kontakt Plus

Građani u prisustvu čelnika Srpske liste i gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije protive se zabrani održavanja ovog referenduma na Kosovu. Građani sa KiM moći će da glasaju u gradovima centralne Srbije. 

Kako Radio Kontakt Plus saznaje, pojedini rukovodioci državnih institucija Srbije na severu Kosova pozvali su dan ranije svoje zaposlene da glasaju na referendumu, odlaskom organizovanim prevozom na glasačka mesta.   

Tri zahteva srpskog naroda koji želi da glasa na referendumu 

Predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak, Goran Rakić, sa glavnog šetališta, u centru Kosovske Mitrovice, pročitao je tri zahteva, kako je rekao, srpskog naroda. 

Postavljena je i glasačka kutija gde su građani mogli da "glasaju", kao vid prostesta protiv kosovskih vlasti koje su zabranile održavanje ovog referenduma na KiM-u.  

"Srpski narod čvrsto stoji uz svoju državu Srbiju i želi da glasa na referendumu o ustavnim izmenama vezanim za pravosuđe" - naveo je Rakić, dodajući da zahtevaju od Evropske unije, Kvinte i svih ostalih međunarodnih činilaca da omoguće Srbima na KiM pravo glasa na isti način kako je to u svim ranijim izbornim procesima bilo moguće.

"Srbi sa Kosova zahtevaju jednaka prava za sve", kazao je Rakić, dodajući da Srbi neće dozvoliti da ih Priština tretira kao građane drugog reda i da im ukida pravo glasa koje je osnovno ljudsko pravo zagarantovano svim međunarodnim normama i propisima, uključujući i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Zato sada poručujemo da će srpski izbori 3. aprila biti održani u svim sredinama na Kosovu" - podcrtao je. 

"Srbi sa Kosova opredljeni su za mir i normalan život u slobodi, ali su doboko zabrinuti zbog protiv pravnih odluka Prištine o zabrani referenduma, zapleni referendumskog materijala i najavam obračuna sa srpskim narodom, koji samo želi da ostvari demokratsko pravo glasa i izjašnjavanja" - naveo je dalje Rakić, upozoravajući Prištinu i međunarodnu zajednicu da će odluka o zabrani referenduma proizvesti "nesagledive posledice koje će na severu KiM-a dovesti do uvođenja reciprociteta prema Prištini". 

"U svim onim oblastima u kojima Priština krši i negira ljudska prava Srbima" - kazao je.  

Recipročne mere kao što to Priština radi 

Na pitanje novinara o kakvim se konkretno merama reciprociteta radi s obzirom na to da je Srpska lista obećala i izlazak iz kosovskih institucija ukolliko se ne formira Zajednica srpskih opština, Rakić kaže:

"Uvešćemo recipročne mere u smislu kao što to i Priština radi. Dakle, Priština koja sve odluke donese na štetu Srba, to jest, srpskog naroda naziva reciprocitetom i ukoliko ne budu 3. aprila dozvoljeni izbori, videće i čuće šta znači taj reciprocitet. Kako se bude Priština ponašala prema nama, tako ćemo se i mi ponašati prema njima".

Na pitanje da li to znači najava izlaska insituticja kao što su to učinili krajem novembra prošle godine, a što se nije dogodilo, Rakić ponavlja: "Uvešćemo sve mere reciprocitet. I mi ćemo to da zovemo reciprocitet". 

"Nikome ne pretimo, mi smo ovde svoj na svome, i tražimo osnovna ljudska prava, to je pravo da se izjašnjavamo, da biramo i izaberemo naše predstavnike" - dodao je. 

A na pitanje da li to znači nove barikade, Rakić kaže - "ne možemo sada hipotetički ništa da kažemo", ali i "sve je moguće". 

Minut ćutanja za ubijenog Ivanovića

Samo par minuta ranije, na nekoliko stotina metara od mesta održavanja skupa Srpske liste, održano je jedno od dva najavljena okupljanja radi obeležavanja godišnjice ubistva Olivera Ivanovića kojem čelnici Srpske liste nisu prisustvovali. 

Na pitanje novinara da li će na neki način odati poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću, Rakić je to i učinio: 

"Da, svakako. I pozivam narod da minutom ćutanja odamo počast ubijenom našem sugrađaninu Oliveru Ivanoviću".
Tagovi: Srpska listaGoran RakićKosovoMitrovica

Povezane vesti