vesti15:09, 19.01.2022Izvor: Kim

Ski centar Brezovica prelazi u vlasništvo kosovskih institucijaKosovska Agencija za privatizaciju i Opština Štrpce izvršile su fiskalizaciju srpskog preduzeća Ski centar Brezovica, te je ono prešlo u finansijski i pravni sistem Kosova i posle 22 godine počelo da funkcioniše u novom sistemu, rekao je za RTV Kim odbornik SO Štrpce, Slaviša Vasiljević.

ski-centar-brezovica-prelazi-u-vlasnistvo-kosovskih-institucija

Foto: Foto: Kim

Da je društveno preduzeće Brezovica u “funkciji i punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova” danas je potvrdio i premijer Aljbin Kurti.

Iz Opštine Štrpce redakciji RTV Kim je saopšteno da je “fiskalizacija bila obavezna, jer bi rad Ski centra bio doveden u pitanje, da do nje nije došlo”.

Odbornik u SO Štrpce, Slaviša Vasiljević, kazao je da je Ski centar Brezovica u vlasništvu Ineks intereskport Beograd i Skijališta Srbije, stavljen pod kontrolu kosovske Agencije za privatizaciju krajem 2020. godine, te da je imenovan privremeni Upravni odbor, da bi se u međuvremenu u proces uključila i Opština Štrpce, pa je početkom ove godine imenovan novi Upravni odbor sastavljen od srpskih i albanskih članova.

"Očigledno da tada to nije urađeno u koordinaciji sa Opštinom Štrpce, odnosno, tada je opštinska vlast ćutala u vezi svih tih procesa koji su se dešavali. Međutim, sada je očigledno da je sve urađeno u koordinaciji sa opštinom, s obzirom na to da se Dalibor Jevtić oglasio. Imenovan je novi Upravni odbor koji je pod direktnom kontrolom Dalibora Jevtića, a sve u koordinaciji sa kosovskom Agencijom za privatizaciju", rekao je on.

Za predsednika Upravnog odbora imenovan je Bojan Savić. On je za RTV Kim saopštio da “trenutno ne može da daje izjave pošto je na putu”, ali da će to “možda uraditi večeras ili sutra”.

Iz Službe za odnose sa javnošću Opštine Štrpce, za RTV Kim je potvrđeno da je Ski centar Brezovica fiskalizovan “u skladu sa važećim zakonskim regulativama”.

"Pre nekog vremena došlo je do akcije finansijske policije kao poreskih insititucija Kosova, usled činjenice da nije bilo tragova finansijskog poslovanja Ski centra. To je za posledicu imalo pokretanje krivičnih prijava protiv određenog broja zaposlenih u Ski centru. Fiskalizacijom rada Ski centra urađeno je ono što je zakonska obaveza, a sa druge strane sprečeno dovođenje u pravni rizik zaposlenih u njemu", navedeno je u odgovoru za RTV Kim iz te lokalne samouprave.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, danas je pohvalio rad kosovske Agencije za privatizaciju, između ostalog i za "aktiviranje društvenog preduzeća Brezovica".

"Uspeh predstavlja aktiviranje društvenog preduzeća Brezovica, koje je stavljeno u funkciju u punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova. Pošto se čini da se fiskalizacija uvodi u okviru zakona, formalizacijom ovog preduzeća je otvoren put za investicije za ovaj veoma važan turistički centar za Kosovo", rekao je Kurti.

Međutim, odbornik Vasiljević je istakao da je ovo samo početak transformacije Ski centra Brezovica.

"Sledeća faza je, a to je najavio i novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić u svom inauguracionom govoru, da se kroz javno-privatno partnerstvo transformiše preduzeće, odnosno da se imovina oduzme od prvobitnih vlasnika, a to su Ineks intereksport iz Beograda i Skijališta Srbije i da pripadne kosovskoj Opštini Štrpce. To je u sledećoj fazi. Ono što je učinjeno ovih dana jeste da je preduzeće ušlo u proces fiskalizacije i da posle 22 godine funkcioniše u okviru pravnog i finansijskog sistema Kosova", naveo je on.

Iz Opštine Štrpce poručuju da je ideja lokalne samouprave da se Ski centar u potpunosti stavi pod njenu nadležnost.

"Zakonski je to moguće, ali je potrebna politička volja i podrška. Jedino je to način da se obezbedi stabilnost i omogući budući razvoj Ski centra kroz javno-privatno partnerstvo. Na tome će se insistirarti. Nikakve privatizacije ili druga rešenja koja isključuju lokalnu samoupravu neće biti prihvaćena", naveli su iz lokalne samouprave.

Nadležni su sigurni da Ineks intereksport ima svoj stav o Ski centru Brezovica, ali primećuju da nije na njima da ga komentarišu.

"Za nas je važno da radnici budu u potpunosti zaštičeni, da se uvede red, kako u finansijskom, tako u svakom drugom smislu. Radnici su do detalja upoznati sa procesom fiskalizacije i činjenicom da će doprinose primati preko svojih bankovnih računa bez ikakvih umanjenja u odnosu na dosadašnja primanja. Dodatno, otvoriće se i nova radna mesta za sezonske radnike, što je svakako dobro", poručuju iz Opštine Štrpce.

Međutim, odbornik Slaviša Vasiljević naglašava da je sve urađeno na netransparentan način.

"Verovatno je u suprotnosti sa interesima zaposlenih, interesima prvobitnih vlasnika, a to su Ineks intereksport i Skijališta Srbije. Netransparentan je način, jer nije pitana ni SO Štrpce, ni druge institucije. Urađeno je potpuno krišom, a sve ono što nije transparentno, nije u interesu građana Sirinićke Župe", kazao je on.

I meštani plaćaju ulaz u Ski centar

Ono što takođe zabrinjava meštane Sirinićke Župe je, kako Vasiljević kaže, naplata ulaza u skijalište.

Naime, lokalcima se, kao i svim posetiocima, u novoj ski sezoni naplaćuje ulaz na Brezovicu.

"Firma 'Šar park' iz Prizrena preuzela je naplatu prilikom ulaska u Ski centar. Ono što brine je da tu naplatu vrši i za meštane Sirinićke Župe. To je jedan evro, ali to je ponižavajuće, da plaćate u svom dvorištu. Mi smo sačuvali Brezovicu svih ovih 20 godina i sad moramo da plaćamo ulaz u sopstveni ski centar", rekao je on.

“U vezi same naplate, detaljnije informacije možete dobiti od institucije koja je vrši, a to je Nacionalni park Šar planina. Opština Štrpce je zahtevala od Nacionalnog parka Šar planina da se lokalnom stanovništvu ne naplaćuje nikakva taksa. Dobili smo odgovor da će se naplata vršiti samo za vozila i to u iznosu od jednog evra po vozilu, a da se stanovnicima opštine Štrpce neće naplaćivati taksa, kao ostalim građanima", poručili su iz lokalne samouprave.

Opština Štrpce je, kako se navodi, tražila pojašnjenje zbog čega se lokalnom stanovništvu vrši naplata po vozilu.

"Rečeno je da je to naplata za korišćenje parking prostora u samom Ski centru. Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, zatražio je dodatna pismena pojašenjenja, posebno uzimajući u obzir činjenicu da ne postoji nikakav fiskalni kupon za naplatu koja se vrši. Sa tim u vezi, inicirano je nekoliko sastanaka, između ostalog i sa resornim ministrom Ljiburnom Aljiuom, a javnost će biti upoznata sa svim detaljima vezanim za ovo pitanje".

Iz ove lokalne samouprave je poručeno da je Nacionalni park van nadležnosti Opštine, iako je na njenoj teritoriji, te da “postoje mnoga otvorena pitanja koja opština rešava, kako sa predstavnicima Nacionalnog parka, tako i sa ostalim nadležnim institucijama”.

Kako RTV Kim saznaje, Slaviša Kuzmanović, koji je obavljao dužnost direktora Ski centra Brezovica, razrešen je te dužnosti juna prošle godine.

On kaže da nije nadležan da daje izjave po pitanju Ski centra, jer trenutno obavlja dužnost koordinatora.

Potvrdio je da je imenovan Bord (Upravni odbor) od strane kosovskih vlasti, ali da on nije njegov član.

Ski sezona kasnila zbog fiskalizacije, trke otkazivane

Ski sezona na Brezovici je počela 15. januara. U Opštini Štrpce kažu da je kasnila zbog fiskalizacije.

"Radnici Ski centra su u više navrata bili upozoreni od strane kosovskih insititucija, poreske uprave i policije, da rad Ski centra bez fiskalnih kasa automatski dovodi do akcije u kojoj bi radnici mogli biti privedeni i protiv kojih bi se poveo krivični postupak. U interesu radnika i lokalne samouprave nije da se bilo ko dovodi u opasnost i da ponovo imamo akcije specijalnih jedinica u Štrpcu. Mir i stabilnost, zaštita interesa meštana Štrpca, kao i ekonomski razvoj - prioritet su u radu gradonačelnika Jevtića i njegovih saradnika. Pojedinci koji šire dezinformacije i njima uznemiruju javnost, snosiće pravne posledice zbog takvog delovanja", objašnjavaju.

Nedavno su na Brezovici otkazane skijaške trke, jer uslovi na stazama nisu bili odgovarajući.

Iz Opštine odgovaraju da je to pitanje za “one koji su ta takmičenja zakazivali, ali i za nadležne u Ski centru”.

Ipak, saglasni su sa potrebom “da se rad, pa samim tim i uslovi u Ski centru poboljšaju”. Na tome će se, navode, “raditi u narednom periodu”.

Podsetimo, po preuzimanju dužnosti, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić, obavio je razgovor sa zaposlenima u Ski centru Brezovica.

On je tada kazao da je Ski centar „neiskorišćeni resurs“, te da je povod za taj razgovor bio da se nađe način da se zaštite prava zaposlenih.

Jevtić je i tada govorio i o potencijalnom rešenju po modelu javno-privatnog partnerstva.
Tagovi: Brezovica

Povezane vesti