sport20:29, 09.12.2020Izvor: Sport1/Europa Press, Radio Kontakt Plus

Španija ne želi da igra u kvalifikacijama protiv kosovske reprezentacijeMinistarka inostranih poslova Španije Aranča Gonzalez Laja, izjavila je da će vlada koju predstavlja pregovarati sa Svetskom fudbalskom federacijom (FIFA) o uslovima odigravanja dva meča kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, između španske i kosovske reprezentacije.

spanija-ne-zeli-da-igra-u-kvalifikacijama-za-mundijal-protiv-kosovske-reprezentacije

Foto: fifa.com

Žreb kvalifikacija za Mundijal u Kataru 2022. godine najpre je spojio timove Srbije i Kosova, ali je zbog posebnog pravila FIFA-e kosovski tim iz grupe A prebačen u grupu B.

Međutim, ni grupa B nije ništa manje "problematična", jer će fudbaleri Kosova odmeriti snage protiv reprezentacija tri države koje nisu priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost - Španije, Grčke i Gruzije.

Kosovo će u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo odigrati dva meča i protiv Švedske, koja je priznala kosovsku nezavisnost.

Za razliku od vlada Grčke i Gruzije, španska vlada ne dozvoljava svojim selekcijama da se takmiče protiv kosovskih timova, ma koji sport da je u pitanju.

Pre odigravanja mečeva španskih i kosovskih reprezentacija potrebno je ukloniti nekoliko diplomatskih prepreka.

Nemački portal sport1.de piše da Španija ne želi da igra protiv reprezentacije Kosova.

"Španija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali to ne znači da Španija ne učestvuje na takmičenjima na kojima i je Kosovo jedan od učesnika. To smo već učinili na Mediteranskim igrama 2018. godine i na Svetskom prvenstvu za rukometaše do 21 godine", izjavila je Gonzalez Laja, prenosi Europa Press.

Na pitanje da li će kosovska zastava biti istaknuta, a himna intonirana tokom mečeva dveju reprezentacija, ministarka je izjavila da to mora da će to biti rešeno "prema pravilima FIFA-e, koja se ne poklapaju sa međunarodnim pravom i priznavanjem nezavinosti država".

Planirano je da 31. marta i 8. septembra naredne godine, Španija i Kosovo odmere snage u okviru kvalifikacija za Mundijal koji će biti održan u Kataru 2022. godine.


Tagovi: FudbalŠpanijaKosovo