sport12:11 | 07.06.2022Izvor: Radio Kontakt Plus

Turnir “Duhovdan” u Gornjem Kuscu - tradicija duga više od tri decenijeNoćni turnir u malom fudbalu pod nazivom “Duhovdan”, tradicionalna je sportska manifestacija koja se održava u Gornjem Кuscu nadomak Gnjilana u Кosovskom Pomoravlju.

turnir-duhovdan-u-gornjem-kuscu-tradicija-duga-preko-tri-decenije

Foto: Marko Todorović

Turnir, koji više od 30 godina okuplja ljubitelje fudbala širom Kosova i Metohije, pored takmičenja, za cilj ima i da unapredi međuljudske odnose i stvori lepšu sliku o ovom kraju.

I pored poteškoća sa kojima se žitelji ovog dela KiM trenutno suočavaju, pojedini mladi ljudi nastoje da turnir “Duhovdan” i dalje traje.

Jedan od njih je i student Marko Todorović iz Gornjeg Кusca.

“Ovaj turnir je tradicija za nas u selu, nešto po čemu smo poznati širom Кosova i Metohije. Turnir postoji više od 30 godina. Bilo je manjih pauza zbog toga što nismo imali teren. Međutim, i to se rešilo”, kaže Marko.

Ističe da broj ekipa nikada nije bio manji od 24.Foto: Marko Todorović

“Ekipe su iz svih krajeva - od Gnjilana, Štrpca, preko Gračanice do Кosovske Mitrovice”, navodi Marko i dodaje da je za ovakav događaj potrebno uložiti dosta truda i vremena, ali i finansijskih sredstava.

Pored toga što je, kako kaže, najveći u Кosovskom Pomoravlju, ovaj turnir raspolaže sa velikim fondom nagrada. 

A ukoliko se stvore finansijski uslovi, pored nagradnog fonda za pobednike, u planu imaju da deo sredstava preusmere za izradu fresaka i ikonostasa u hramu Svetog Save u Gornjem Кuscu.

“Obogaćivanje turnira i poboljšanje organizacije su naši imperativi u narednim godinama. Želimo da što više ljudi čuje za ovaj događaj i bude deo njega”, poručuje Marko.

Ovogodišnji turnir “Duhovdan 2022”, počeo je 26. maja, a finale će biti odigrano 12. juna.

Foto: Marko Todorović 

Ovaj sadržaj izradio je stažista Nikola Ilić, u sklopu Ponder programa koji sprovodi organizacija Domovik, uz podršku UNICEF-a.
Tagovi: GnjilaneMladiKosovsko PomoravljeSport

Povezane vesti