vesti11:52, 14.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

U srpskim sredinama na KiM i dalje onlajn nastava, povratak đaka u škole očekuje se naredne sedmiceZa učenike na KiM koji nastavu pohađaju po planu i programu srpskog Ministarstva prosvete, ove nedelje se nastavlja onlajn nastava, a očekuje se da đaci u školske klupe ponovo sednu naredne sedmice.

u-srpskim-sredinama-na-kim-i-dalje-onlajn-nastava-povratak-daka-u-skole-ocekuje-se-naredne-sedmice

Foto: Radio Kontakt Plus

Direktor osnovne škole “Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici Milorad Jovanović, kaže za Kontakt Plus da učenici i ove nedelje pohađaju onlajn nastavu.

“U subotu smo dobili mejl Ministarstva prosvete, data je preporuka da još ove nedelje naše škole idu sa onlajn nastavom, a dalje ćemo videti od ponedeljka”, kaže Jovanović.

I ako od strane Minsitarstva prosvete bude odobreno da deca od naredne nedelje krenu u školu, redovna nastava će se odvijati u kombinaciji sa onlajn nastavom.

Prema Jovanovićevim rečima, deca su, po zvaničnom uputstvu Ministarstva prosvete već podeljena u grupe A i B.

“Da bi bila manja frekvencija učenika u školi, da ne budu sva deca tu u isto vreme, ako je odeljenje sa 24 učenika, oni se dele na dve grupe od po 12 učenika, dakle grupa A i B. Kada su u pitanju niži razredi, jedna grupa ide od 7.30 do 10.30, a druga od 10.30 do 12.30. Kada se radi o učenicima od petog do osmog razreda, oni idu na nastavu od 12.45, a za njih je raspored napravljen tako da recimo grupa A ide dva dana u školu, a grupa B tri dana, znači rotiraju se. Danima kada nisu u školi, nastavu prate kod kuće, a naravno imaju i podršku nastavnika koji im u toku dana šalju domaće zadatke i odgovaraju na sva pitanja”, objasnio je Jovanović. 

Napominje da je škola još od prvog septembra spremna za redovan počekat školske godine, a u cilju zaštite od kovida-19, urađene su sve tehničke i dezinfekcione aktivnosti, a lokalna samouprava je obezbedila dovoljno dezinfekcionih sredstava potrebnih za redovan početak nastave.

 “Škola je tehnički pripremljena i sistem je tehnički spreman, samo čekamo zeleno svetlo našeg ministarstva i da krenemo da radimo u školi. Deca se dele u grupe A i B, napravljena je kompletna satnica i raspored, samo čekamo uputstvo ministarstva da krenemo da radimo. Očekujemo da to bude sledeće nedelje” ,rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, onlajn nastava funkcioniše dobro i prema utvrđenom planu i programu.

“Mi smo od 1.septembra, po preporuci Ministarstva prosvete krenuli sa onlajn nastavom, to ide svojim tokom, nastavnici su dobili rasporede, deca su pripremljena, obavljeni su sastanci sa roditeljima, svi su dobili uputstva i radi se po planu i programu”, dodao je Jovanović.

Za decu su obezbeđeni udžbenici, kako oni koji se dodeljuju besplatno, tako i oni naručeni preko škole.

“Polako pristižu udžbenici koje Ministarstvo prosvete dodeljuje deci iz socijalne kategorije, kao i onima koji su treće dete u porodici. Takođe, ono što je naručeno preko škole je stiglo i već je podeljeno deci, tako da smo ih obezbedili udžbenicima. Novina od ove godine u našoj školi je da smo od ove godine krenuli sa elektronskim dnevnikom i to za sada funkcioniše odlično”, kazao je Jovanović.

U OŠ “Sveti Sava”, ove godine je upisano 97 prvaka.

U školama koje funkcionišu po kosovskom obrazovnom sistemu, danas je, nakon višemesečne pauze, 
počela prva faza nove školske godine, uz obavezne mere zaštite zbog aktuelne pandemije koronavirusa. 


Tagovi: ObrazovanjeŠkolaKosovoMitrovica