Pokrenuta istraga protiv MTS D.O.O

Pokrenuta istraga protiv kompanije MTS D.O.O zbog postojanja sumnje da je to preduzeće kupovalo akcije drugih firmi, a nije prijavilo koncentraciju kapitala u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.
Image
Foto: w3-lab.com

Vršilac dužnosti generalnog direktora Komisije za zaštitu konkurencije, Seljajdin Beća, kazao je za portal Ekonomia Online da je donesen zaključak o pokretanju postupka protiv MTS D.O.O. koji na kosovskom tržištu pruža usluge internet i kablovskog provajdera.

„Krajem 2022. godine počeli smo da pratimo istaknute igrače na tržištu telekomunikacija. Otvoreno je do sada nekoliko istraga u ovom sektoru. U predmetu protiv preduzeća MTS D.O.O koji je u poslednjoj fazi, stranka je obaveštena o činjenicama utvrđenim tokom istražnog postupka. Predstavnici te kompanije biće pozvani na saslušanje pred Komisijom za zaštitu konkurencije, kada će im biti predstavljeno sve ono što je konstatovano tokom istrage“, rekao je Beća.

Beća je objasnio zašto je pokrenuta istraga protiv MTS D.O.O.

„Pokrenuli smo istragu protiv te kompanije zbog izostanka prijave koncentracije kapitala Komisiji za zaštitu konkurencije, kako je i predviđeno zakonom. Ta firma nije dostavila podatke nadležnom organu o transakcijama, tj. kupovini nekoliko preduzeća širom Kosova. Sada utvrđujemo činjenice i sledimo zakonsku proceduru“, naveo je on.

Naglasio je da je MTS D.O.O kupio najmanje četiri preduzeća u mestima na Kosovu koja su pretežno naseljena Srbima.

„Počev od severa Kosova, opština Štrpce, Gračanica i tako dalje, gde je naseljena srpska zajednica. Ta činjenica je iznenađujuća, ali tako je“, otkrio je Beća.

Da MTS D.O.O kupuje kablovske operatere u srpskim sredinama na Kosovu, pisali su mediji tokom 2020. i 2021. godine.

Rad kompanije MTS D.O.O na Kosovu omogućen je sporazumima o telekomunikacijama iz 2013. i 2015. godine, potpisanim od strane delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

Primena tih sporazuma potvrđena je novembra 2016. godine, kada je dogovoreno da se imovina Telekoma Srbije na Kosovu prenese se na MTS D.O.O – takozvanu ćerku firmu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.