Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Delavi: Postupci Prištine naštetili odnosima sa SAD, mora da formira ZSO

Bivši ambasador SAD u Prištini Greg Delavi izjavio je da su nedavni postupci kosovske vlade naštetili odnosima sa Vašingtonom, dodavši da Priština mora da formira ZSO.
Image
Foto: KosINFO

„Mislim da se najvažniji nesporazum između Kosova i SAD odnosi na izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom. Kosovo je nekako ignorisalo SAD i Evropsku uniju jer vlada nije uzela u obzir savet SAD da ne šalje na silu gradonačelnike u opštinske kancelarije“, naveo je Delavi za Glas Amerike na albanskom.

On je dodao da bi Priština imala bolje odnose sa Vašingtonom kada bi uložila više napora u integraciju Srba u društvo i ispunila svoje obaveze da stvori ZSO.

„Njihovi napori za integraciju očigledno su opali u poslednje dve godine“, rekao je američki diplomata.

Delavi je rekao da je kosovska vlada, po svemu sudeći, odlučila da za sada ne želi da se bavi integracijom kosovskih Srba, što uključuje i pitanje ZSO.

„Čini se da je to razlog koji je izazvao negodovanje i reakciju Vašingtona. Saradnja treba da bude dvosmerna. Mislim da zvaničnici u Vašingtonu ne vide odgovarajuću saradnju vlade Kosova“, poručio je bivši ambasador SAD.

On je naveo da Priština treba da napravi svoj plan za ZSO, „kako bi to bilo u skladu sa Ustavom Kosova“.

„Ako Vlada Kosova nije izradila nacrt plana za ZSO, onda je u nepovoljnom položaju“, smatra Delavi.

Američki diplomata navodi da je rat u Ukrajini promenio sve u Evropi i da je važniji za budućnost Evrope i SAD od razvoja događaja na Zapadnom Balkanu.

„Najmanje godinu i po Zapadni Balkan je kao evropsko bure baruta zamenila Rusija. I kao region, treba da pronađe načine da rešava sporove, da se ponaša na evropski način ako želi da ostvari svoje ciljeve kao integrisani deo Evrope, ujedinjen, u miru, za članstvo u EU i NATO“, naveo je Delavi.

Tanjug/RTV


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.