“Velika zapadna petorka” u Prištini na sastanku sa Kurtijem

Evropski i američki izaslanici za zapadni Balkan u društvu savetnika lidera Nemačke, Francuske i Italije stigli su jutros u Prištinu.
Image
Foto: Alban Bujari/Koha

Koha javlja da je posle deset sati počeo zajednički sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, američkog specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, savetnika francuskog predsednika Emanuela Bona, savetnika nemačkog kancelara Jensa Pletnera i savetnika italijanske premijerke Frančeska Tala.

Diskusiji u zgradi kosovske vlade prisustvuje i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, Džefri Hovenijer.

Iz Brisela je najavljeno da cilj dolaska zapadnih diplomata jeste da se naprave konkretni koraci u primeni ohridskog aneksa od strane vlasti u Beogradu i Prištini.

Naime, EU od Beograda i Prištine očekuje da u što kraćem roku organizuju lokalne izbore na severu uz učešće Srba, kao i da hitno bude formirana Zajednica opština sa srpskom većinom u skladu sa Briselskim sporazumom.

Pomenute diplomate će po završetku razgovora sa kosovskim premijerom otputovati u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iz Vučićevog kabineta je saopšteno da će posle sastanka koji počinje u 14:30, poslati saopštenje za javnost sa detaljima razgovora koji je planiran sa predstavnicima “velike petorke”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.