18:01, 29.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

50 godina Medicinskog fakulteta: PU generator kulturnog, socijalnog i ekonomskog razvoja na KiMSvečanom akademijom u Domu kulture u Zvečanu, danas je obeleženo 50 godina od osnivanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

50-godina-medicinskog-fakulteta-pu-generator-kulturnog-socijalnog-i-ekonomskog-razvoja-na-kim

Radio Kontakt Plus

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Tatjana Novaković istakla je, da je put stvaranja savremene visokoškolske ustanove bio praćen brojnim teškoćama, političkim previranjima, pa i ratnim dešavanjima, NATO agresijom i izbeglištvom, ali da ništa nije prekinulo rad fakulteta.

Najveće bogatstvo ove ustanove predstavlja preko 10 hiljada diplomiranih studenta, 200 nastavnika i saradnika i preko hiljadu studenata.

“Svojim potencijalom, Univerzitet i fakultet je postao generator kulturnog, socijalnog i ekonomskog razvoja na prostorima KiM. Čvrsto verujemo da ćemo ovaj neprocenjivi dar, koji smo dobili u nasleđe, umeti da oplemenimo svojim životnim delom, sačuvamo ga za potomstvo i da se na taj način odužimo svojim precima i još čvršće vežemo za koren iz kojeg svi potičemo i koji nas je duhovno i nacionalno odredio u svetu u kome oduvek pripadamo i u kome vekovima ponosno trajemo” - kazala je Novaković.

Rektor PU prof. dr Zdravko Vitošević istakao je da Medicinski, kao i ostali fakulteti PU, rade u sastavu obrazovnog sistema Republike Srbije i na tome grade svoj identitet i svoju perspektivu kao visokoškolska ustanova koja ima izuzetnu ulogu u našem društvu.

Medicinski fakultet, kao i univerzitet u celini, delio je sudbinu srpskog naroda i u njegovim najtežim trenucima, istakao je Vitošević.

“I pored brojnih teškoća, naš Univerzitet uspeo je da se konsoliduje, opstane u obrazovnom sistemu RS i postane visokoobrazovna ustanova od izuzetnog značaja za ove prostore. Medicinski fakultet danas je prepoznatljiv u obrazovnom i zdravstvenom sistemu RS, ali i u zemljama regiona i sve više dolaze do izražaja rezultati našeg rada. Vizija našeg Unvierziteta, a time i Medicinskog fakulteta je živeti i raditi ovde, sa svojim narodom, osavremenjivati nastavu, podmlađivati nastavni i naučni kadar, jačati naučno-istraživački rad i saradnju sa relevantnim ustanovama u RS i okruženju, jačati međunarodnu saradnju, i sve to u cilju koji je postavljen u vreme našeg osnivanja, a to je poboljšanje kvaliteta i unapređenje zdravstvene zaštite stanovništva na prostorima KiM” - podvukao je Vitošević. 
 
Zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović naglasio je da Vlada Srbije prepoznaje i visoko vrednuje rad i posvećenost PU, te da će se podrška države u funkcionisanju i unapređenju uslova rada i u narednom periodu pre svega ogledati u sve značajnijoj finansijskoj podršci, kako instituciji u celini, tako i svakom pojedincu koji to svojim radom, zalaganjem i rezultatima zaslužuje.

“Hvala vam na svemu što činite za naš narod i studente, hvala i njima na tome što su se opredelil i za medicinu kao humanu profesiju. Ispred Vlade Republike Srbije vam obećavam da ćemo svakim danom sve snažnije podržavati vaš rad, uz nadu da rezultat našeg zajedničkog napora neće izostati ni u narednim godinama” - rekao je Jović. 

Iguman manastira Draganac, otac Ilarion istakao je značaj prisustva institucija RS o kojima, kako je rekao, ovisimo, nezavisno od toga u kom delu KiM živimo.

“Ta činjenica da institucije RS, da SPC funkcioniše i napreduje na prostoru KiM, možemo da Bogu zablagodarimo na tom prevelikom čudu. Želeo bih sve vas, a i sebe samog da podsetim na to koliko je bitno da se sećamo svojih korena, da znamo da je za nas kao narod koji je svoj identitet zasnovao na zavetu Svetog Save, a kasnije svetoga kneza Lazara, da je za nas kao takav narod bitno da čuvamo osnovni stub svog postojanja, koji čuva SPC” - kazao je otac Ilarion.

Prisutnima se obratila i predsednica Skupštine Lekarske komore Srbije dr Gordana Lučić.

Na svečanosti su uručene i brojne zahvalnice institucijama i pojedincima, a obavljena i zvanična ceremonija bratimljenja Medicinskog fakulteta u Prištini, sa medicinskim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.  

U programu su učestvovali studenti Medicinskog fakulteta i glumica Jelena Žigon.

Na akademiji je prikazan i film o Medicinskom fakultetu, koji govori o uspesima i stradanjima, prošlosti i sadašnjosti, ali i o planovima za budućnost.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zdravlja, Kancelarije za KiM, rektori i dekani univerziteta, nastavnici, studenti, predstavnici lokalnih vlasti, crkveni velikodostojnici, predstavnici zdravstvenih, školskih i javnih ustanova.

Istovremeno, u organizaciji Medicinskog fakulteta, otvoren je “Prvi kongres lekara Kosova i Metohije“ koji će trajati do 1. decembra, a koji okuplja preko 70 učesnika iz zemlje i regiona.Tagovi: UniverzitetObrazovanje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije