Počelo snimanje filma „Žetva“; kosovsko ministarstvo: Pokušaj iskrivljivanja stvarnosti

Reakcija kosovskog ministarstva posle informacije o snimanju filma u vezi sa trgovinom organima u Albaniji.
Image

Beogradski mediji javili su da je počelo snimanje filma „Žetva“ o slučaju Žuta kuća. Kosovsko ministarstvo kulture se oglasilo ocenjujući da se radi o „novom pokušaju Srbije da deformiše istinu kroz film“.

„U okolini Divčabara počelo je snimanje ekranizovane priče o stradanju Srba u ozloglašenoj Žutoj kući čiju režiju potpisuje američki reditelj Pol Kampf. On je i autor scenarija nastalog na osnovu romana Veselina Dželetovića Srpsko srce Johanovo. Podsetimo, i Filmski centar Srbije je pre tri godine podržao ovaj projekat“ – javio je Blic.

Isti medij precizira da se film radi u produkciji beogradskog „Bandur filma” i „Katalist studija” iz Los Anđelesa, te da je ranije bilo reči da će jednu od manjih uloga tumačiti i holivudska zvezda Harvi Kajtel.

„Glavne uloge u filmu produkcija još drži u strogoj tajnosti, ali kako nezvanično saznajemo, biće angažovno plejada poznatih glumaca“ – javio je takođe Blic.

„Srpska politika gradi narativ međunacionalne mržnje i nastavlja da podstiče sukobe kroz filmske i druge kulturne instrumente, koji bi u normalnim uslovima trebalo da budu u funkciji demokratije i suživota“ – navodi se u saopštenju iz kosovskog ministarstva.

Ocenjuju da se radi o „fiktivnim tvrdnjama i klevetama koje nikada nisu potvrdile međunarodne vlasti“.

Dodaju da ovo nije „prvi srpski propagandni film“, dodajući da je snimljen je i dugometražni dokumentarni film „Žuta kuća“ autorke Slađane Zarić.

„Njihovi stalni pokušaji iskrivljavanja stvarnosti, kao u slučaju filma Žetva, trebalo bi da alarmiraju nadležne organe i međunarodnu zajednicu. Tužno je i neprihvatljivo videti da se kulturno sredstvo poput filma zloupotrebljava za širenje propagande. Ali, osim pokušaja da se istorija prekroji kinematografijom, istina uvek trijumfuje u izazovu propagande“ – zaključuju.

Podsetimo, prve zvanične tvrdnje o trgovini organima iznesene su u izveštaju Dika Martija, da bi potom glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, saopštio 2014. godine da njegov tim još uvek nije došao do dokaza za pokretanje optužnice za trgovinu organima na Kosovu, ali da nije isključeno da će kasnije biti podignute optužnice, kao i to da tako nešto sada nije moguće. Viliamson je takođe tada potvrdio da je bilo trgovine organima na Kosovu, ali u svega desetak slučaja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.