Kurti: „Mobilizacija“ u Raški za izbore 17. decembra; Elek demantuje

Kosovski premijer sa novim trvdnjama. Novi predsednik Srpske liste demantuje.
Image

„Reorganizacija Milana Radoičića i njegove grupe“ uz „uputstva i podršku srpske države“; 10. novembra navodno održan sastanak u Raški sa oko 40 srpskih političara i opština sa Kosova; zatražena navodna mobilizacija za glasanje za Srpsku naprednu stranku; navodno „nastavljanje priprema za druge napade na Kosovo“ – nove su tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Komentar na ove navode zatražili smo sinoć pisanim putem i od Srpske liste i od Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Do objavljivanja vesti, odgovor nije stigao. Novi predsednik Srpske liste demantovao je tvrdnje Aljbina Kurtija o sastanku u Raški za KoSSev, navodeći da prvi put čuje o tome.

Navodni sastanak u Raški održan je, tvrdi Kurti, u tamošnjem Domu kulture, koji je navodno vodio sam Radoičić, a kojem su navodno prisustvovali i sadašnji predsednik Srpske liste Zlatan Elek i „potpredsednici“ Dragiša Millović i Dalibor Jevtić, ali i Svetlana Miladinov, zamenica Petra Petkovića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Zatražena je mobilizacija za glasanje za državnu stranku u Srbiji, SNS, na izborima 17. decembra. Kod njih su uslovljeni oni koji su na platnom spisku, dok je ostalima ponuđen posao na 3 i 6 meseci“ – tvrdi Kurti.

Štaviše, optužuje nekadašnjeg potrpedsednika Srpske liste, Milana Radoičića da je, nakon sukoba u Banjskoj, u roku od jednog dana „pušten da nastavi svoje paravojne i terorističke aktivnosti u službi državne politike Srbije prema Kosovu“.

„Bilo je to pet meseci nakon kidnapovanja u Leposaviću naših graničnih policajaca Rifata Zeke, Bećira Sefe i Šeme Mustafe i osam nedelja nakon ubistva narednika Kosovske policije Afrima Bunjakua“ – dodaje.

Imao je poruku i za KFOR, EULEX i EU – da bi trebalo da izađu sa „javnim i zvaničnim izveštajem u kome pripisuju čin agresije i zločin terorizma Srbiji i gde se osuđuje reorganizacija Radoičićeve grupe“.

„Ni posle međunarodnog pritiska, Srbija još uvek nije povukla sve trupe i artiljeriju iz okoline teritorije Kosova. Nastavlja da ugrožava bezbednost Republike Kosovo isturenim operativnim bazama Oružanih snaga Srbije duž granice sa našom zemljom. Štaviše, Srbija je rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice sa Kosovom“ – tvrdi dalje Kurti.

Kao i mnogo puta do sada, pomenuo je i Rusiju. On tvrdi da se „sve više se uočava opasnost od Rusije i Srbije po regionalnu stabilnost, mir i bezbednost“.

„Rusija ima za cilj da zapali vatru krize u dvorištu EU, da defokusira NATO, dok Srbija ispunjava svoje teritorijalne ambicije prema susedima po projektu Vulina i Vučića – ‘Srpski svet'“.

Ponovo zahteva uvođenje sankcija Srbiji, jer nedostatak sankcija, kak on to vidi – „povećava nivo pretnje na Zapadnom Balkanu“.

„Vođe terorističke grupe, umesto da se suoče sa pravdom na Kosovu, nastavljaju pripreme za druge napade na Kosovo i prikupljanje glasova ucenama kosovskih Srba“ – zaključio je Kurti.

Novi predsednik Srpske liste, Zlatan Elek, u razgovoru za KoSSev demantovao je tvrdnje kosovskog premijera o održavanju sastanka rukovodstva stranke sa Radoičićem u Raški i njegovom prisustvu.

Kazao je da „prvi put čuje takve stvari“.

„Potpuni demant po tom pitanju. Ne razumem kakve veze više ima Milan Radoičić sa Srpskom listom“, kazao je Elek koji je podsetio da su osim predsednika stranke 24. oktobra imenovani i novi potpredsednici.

Kurtijeve navode o sastanku u Raški predsednik Srpske liste ocenio je i kao „smešne stvari“.

„Pojma nemam o takvim sastancima i navodima Aljbina Kurtija“, podcrtao je Elek.

Sa druge strane, kaže da se Srpska lista zalaže za to da se parlamentarni i lokalni izbori Srbije zakazani za 17. decembar održe i na teritoriji Kosova, preneo je KoSSev, dodajući da je Elek potvrdio i da je ovim povodom Kancelarija za KiM uputila zahtev šefu Misije OEBS-a na Kosovu, Majklu Devenportu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.