Savindan u Kosovskoj Mitrovici: Nadahnuće za sve što budemo radili

Sečenjem slavskog kolača i programom u kojem su učestvovali đaci i mališani, Sveti Sava obeležen je i u mitrovičkim obrazovnim ustanovama.
Image
Foto: Kontakt Plus

U mitrovičkoj osnovnoj školi „Sveti Sava“, uz hor i dramsku sekciju, obeležen je i Dan škole.

Sve ono što imamo to je koren u Svetom Savi – kazao je direktor ove škole Milorad Jovanović.

„Teška vremena na KiM, možda i nikad teža u ovih zadnjih 20 godina, ali bez obzira na to, slava se slavi i to nam niko ne može oduzeti. Danas kažu, 27. januara svake godine, apostol Sava siđe među svoje učenike, među svoj narod i da blagoslov. Ja ne sumnjam da je tako, verovatno ni vi. Neka Sveti Sava i njegove stope, njegovi putevi budu nama nadahnuće za sve dalje što budemo radili. Ostajemo ovde, Kosovo je naša priča, naš mit, naše mesto življenja i mi nemamo gde da idemo odavde, niti nam to ide na pamet“ – kazao je.

Svečano je bilo i u predškolskoj ustanovi „Danica Jaramaz“.

Protojerej Đorđe Stefanović podsetio je na put Svetog Save.

„Nama je popločao svetosavski put, kojim mi danas hodimo“ – kazao je pred vaspitačicama i decom koji su zajedno pripremili program za proslavu Savindana.

„Deca su najveći dar, deca su najveće bogatstvo, a upravo vi ovde, kao vaspitači jeste produžena ruka Svetog oca našeg Save, a u vašim rukama je čitava budućnost i budućnost našeg naroda, naše dece, jer prve korake uče kod vas i sa vama. Neka vam Gospod molitvama Svetog Save da svako dobro da istrajete na tom putu“ – kazao je takođe, dodajući:

„Da nas sačuva da ostanemo i opstanemo na ovoj Svetosavskoj zemlji, kosovsko-metohijskoj, svagda sada i u vekove vekova“.

Naša srca su obdarena velikom srećom što smo se danas u ovolikom broju okupili – poručila je vaspitačica Goranka Kragović.

„Niko kao Sveti Sava ne može da ujedini, da spoji nespojivo, da pomiri zavađeno i da svojom ljubavlju, nadom, verom nas okupi i ostavi da zajedno proslavljamo na mnogaja ljeta“ – kazala je.

Mališanima i roditeljima obratila se i direktorka ove ustanove, ali i domaćica slave za narednu godinu – Suzana Aleksić.

„Meni je čast i zadovoljstvo što sam već dva meseca član i deo ovog kolektiva, verujte mi da su vaša deca u sigurnim rukama, ja sam to znala i čula, a od pre dva meseca sam se i uverila u to, jer o vašoj deci brinu jako posvećeni i vredni, kreativni i pažljivi ljudi koji njih ne doživljavaju samo kao korisnike ove ustanove, već i kao svoju decu. Meni je čast i zadovoljstvo što sam preuzela deo kolača i što ću sledeće godine biti domaćin, neka nam je srećno i blagosloveno“ – kazala je.

Sveti Sava obeležen je i u mitrovičkoj Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“.

Protojerej Milija Arsović govorio je o svetosavlju, dodajući:

„Kako tada, tako i sada, blago nama ako shvatimo i znamo da smo mi ti koji smo njegovi sledbenici i blago nama ako držimo pravoslavlje, i ako idemo tim putem. Eto radosni, eto spasenja, eto jačine, eto svakoga dobara“.

Direktorka škole Marta Popović podsetila je da učenici ove obrazovne ustanove, kako je istakla – nisu ništa drugačiji od nas.

„Oni imaju iste potrebe, samo im je potrebna naša mala pomoć da imaju normalan život“ – dodala je.

Zahvalila se posebno svima koji su, kako je navela – „anđele čistgo srca i duše“ pomogli.

Zato su zahvalnice učenika i kolektiva dodeljene Udruženju građana kosovsko-mitrovičkog okruga u Beogradu, Moto klubu Gazimestan, navijačima Partizana „Grobari“ i kafiću u nekadašnjoj zgradi Sindikata.

Takođe, danas je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica uručio nagradu učeniku SOŠO Kosovski božur, Marku Kragoviću, koji je osvojio prvo mestu u likovnoj kategoriji u uzrastu do četvrtog razreda, na konkursu „Sveti Sava svome rodu“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.