PSSE podržala prijem Kosova u SE

Konačna odluka na ministarskom nivou.
Image

Parlamentarna skupština Saveta Evrope preporučila je prijem Kosova u Savet Evrope, odnosno usvojila je mišljenje kojim se proporučuje prijem Kosova u SE – odlučeno je na upravo završenom zasedanju ove skupštine. Nacrt mišljenja usvojen je sa 131 glasom ZA, a 29 protiv.

Konačna odluka o članstvu biće donesena na ministarskom nivou.

Rasprava je trajala više sati.

Na početku zasedanja izvestiteljka za Kosovo, Dora Bakojani, autorka nacrta mišljenje kojim se poziva na prijem Kosova obratila se poslanicima.

Ona je naglasila da se njen izveštaj ne bavi „državnošću“ Kosova, i da ostaje na državama članicama Saveta Evrope da se izjasne o priznanju ili nepriznavanju Kosova.

Bakojani je istakla da je tokom svog rada identifikovala tri ključna problema koja zahtevaju neodložne mere – sprovođenje odluke Ustavnog suda u vezi sa manastirom Visoki Dečani, nezakonita eksproprijacija imovine Srba i formiranje ZSO.

Pitanje imovine manastira je rešeno, ali dodaje da pitanje nezakonite eksproprijacije i dalje traje.

„Obavezali smo Kosovo da obezbedi da se eksproprijacija obavi uz poštovanje zakona i da bilo koje buduće zakonodavstvo u ovom polju bude u skladu sa Ustavom, takođe u skladu sa zaštitom imovine SPC“, kazala je.

Što se tiče ZSO, Bakojani je istakla da je to trenutno najvažnije nerešeno pitanje u kontekstu zaštite prava manjina na Kosovu.

„Nažalost, ovo pitanje nije moglo da se ispregovara u vakuumu. Zajednica je trenutno, nažalost, van dometa“ – dodala je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.