Vaskrs kao simbol jedinstva: Čestitke i poruke zvaničnika i političkih lidera

Zvaničnici i politički predstavnici uputili su čestitke povodom Vaskrsa.
Image
Foto: Pexels

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Vaskrs patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu SPC i vernicima.

„Sa osećanjem najdubljeg poštovanja, želim da naglasim neumorno delovanje Vaše Svetosti i Srpske pravoslavne crkve u misiji očuvanja našeg duhovnog, kulturnog i istorijskog nasleđa, u rešavanju važnih društvenih pitanja i negovanju harmoničnih međuverskih i međunacionalnih odnosa. Zahvalan sam Vam na postojanoj službi i podršci za očuvanje duše našeg nacionalnog bića: Kosova i Metohije“ – naveo je srpski predsednik u svojoj čestitki.

Čestitku u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i u svoje ime uputio je direktor ove kancelarije, Petar Petković – i to srpskom patrijarhu Porfiriju, episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, a posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„Vaskrs je praznik koji nas ujedinjuje oko tradicionalnih, duhovnih i moralnih vrednosti ljubavi, pravde, razumevanja i zajedništva, koje su bliske svim ljudima i koje predstavljaju nesalomivi duhovni stožer i trajni imenitelj postojanja i trajanja srpskog naroda“ – naveo je Petković.

„Na našoj svetoj kosmetskoj zemlji danas je ugroženo sve što je srpsko, ali upravo tu, na tim prostorima, začet je i iznedren neprolazni plod našeg večnog nacionalnog i državnog dostojanstva i naše nepokolebljive odlučnosti da sve što je naše branimo i sačuvamo mirnim putem, oslanjajući se na snagu zajedništva i odlučnosti da se suočimo sa svim savremenim i budućim izazovima“.

Petković je pojasnio da je ove godine želeo Uskrs da provede na KiM, ali to mu je, kako je naveo, onemogućila „bezumna politika Prištine“.

Precizira da se radilo o poseti za praznik koji sam po sebi nosi poruke mira, ljubavi i razumevanja, među svim ljudima dobre volje, bez obzira na veru ili naciju:

„I upravo te poruke sam želeo, zajedno sa našim narodom, da uputim iz Visokih Dečana, koji su naš stožer i vekovni svetionik. Ali, bez obzira na fizičku razdvojenost, čvrsto i nepokolebljivo, uvek, pa i danas, na ovaj veliki praznik, ja sam sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji. A, Hristova pobeda za nas je nada, koja nam u svom jedinstvenom značenju uvek i iznova poručuje da istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći veru u bolje i srećnije sutra i u novi život, koji uvek dolazi posle stradanja“.

Čestitku je uputila i kosovska predsednica Vjosa Osmani:

„Neka ovaj praznik donese radost pravoslavnim vernicima i nadu u mir i slogu među ljudima širom sveta“.

Ona je ocenila i da je „pravoslavni Uskrs deo kosovske tradicije proslavljanja praznika“, i to „u duhu razumevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja.

„Neka nada, vera i optimizam u mir, slogu i zdravlje prate ovaj praznik u svakoj porodici pravoslavnih vernika“ – dodala je.

Kosovski premijer Aljbin Kurti čestitao je Uskrs pravoslavnim vernicima i, kako je naveo – sugrađanima.

„Neka vam duh Vaskrsa podari blagostanje, zdravlje, sreću i blagostanje, i da u istima uživate sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. U ovakvim danima slavimo i kulturni i verski suživot našeg društva. Gde svi građani svih vera, bez razlike, mogu da žive zajedno u miru i blagostanju“ – naveo je.

„Neka uz Božiji Blagoslov jedinstvo, mir i bratska ljubav budu uteha i oslonac svima nama u ovim teškim vremenima a put kojim ide naš narod bude isti onaj koji su zacrtali naši preci od Svetoga Save do danas. Neka bi Bog bio uz nas u danima i godinama pred nama kako bi naša otadžbina bila i ostala snažna i jaka kao svetionik slobode i mira za sve narode koji u njoj žive. Da svetost današnjeg praznika obasja duše sve naše braće i sestara u rasejanju i da im snage da istraju i ako Bog da vrate se na naše Kosovo i Metohiju“ – poručili su iz Srpske liste.

„U vreme najvećih izazova za Srpski narod na Kosovu i Metohiji naš najveći oslonac i najjači stub je naša pravoslavna crkva. Samo mudrošću i verom možemo sačuvati naš narod i svetinje, a Hristos nam svojim životom, stradanjem i Vaskrsom pokazuje da je snaga onih koji iskreno veruju veća od svih presuda ovoga sveta i jača od svakog koplja“ – naveli su iz Partije kosovskih Srba.

„Neka ovaj svetli praznik donese slobodu u naša srca. Neka se složimo oko zajedničkih vrednosti, bez obzira na naše različitosti. Dobrota neka bude naša vodilja, a ljubav prema bližnjima neka nas povezuje“ – poručili su iz Srpske demokratije.

Čestitku je uputio i Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Direktorka za pružanje socijalne zaštite u zajednici, Adrijana Hodžić , čestitala je Uskrs, podsećajući da poruka vaskrsenja predstavlja konačnu pobedu života nad smrću i ljubavi nad mržnjom.

„I time podstiče sve nas da čuvamo našu zajednicu kao zajednicu zasnovanu na pravednosti, humanosti, solidarnosti i zajedništvu. Nadam se da ćemo u vremenu punom neizvesnosti i iskušenja pronaći snagu da prevaziđemo sve teškoće i da će duh tolerancije i uzajamnog razumevanja prevladati među svima nama“ – navela je Hodžić.

Čestitke su uputili i međunarodni predstavnici i organizacije na Kosovu.

Pročitajte još:

Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su naša kolevka i naš dom


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.