18:50 | 15.05.2023 Izvor: Radio Kontakt Plus

"A gde je pečat?” – ima novo značenje: Mitrovički penzioneri sa dva rukovodstva – “nedostatak legitimiteta” ili “nerad”?U Kosovskoj Mitrovici malo šta funkcioniše bez prepreka. I ne samo to, malo je onih koji su spremni i da javno dignu svoj glas. To su ovog puta učinili penzioneri.

a-gde-je-pecat-ima-novo-znacenje-mitrovicki-penzioneri-sa-dva-rukovodstva-nedostatak-legitimiteta-ili-nerad

Foto: Radio Kontakt Plus

Predsedniku Udruženja penzionera Kosovske Mitrovice istekao je mandat pre četiri meseca. Međutim, on je i dalje na mestu predsednika ovog udruženja. Dragomir Kisić oglušuje se o smenu - tvrde novoimenovani članovi rukovodstva ovog udruženja. Zahtevaju da im se vrati pečat, dokumentacija i ključ prostorija udruženja. Nemaju uvid u žiro račun. Kisića optužuju za nerad i "privatizaciju" udruženja. Kisić, sa druge strane, demantuje navode i poručuje da je novo rukovodstvo nelegitimno. Oni nisu članovi udruženja, nije njihova stvar da li mi je istekao mandat - tvrdi Kisić. 

Upravo sa, kako su naveli - novim rukovodstvom razgovarali smo danas u našoj redakciji.

Naši sagovornici tvrde da je Kisiću istekao mandat 1. februara ove godine, a posle četvorogodišnjeg mandata (imenovan februara 2019. godine).

Na inicijativu dela starog Upravnog odbora održana je vanredna skupština udruženja aprila, kada je i zatražena njegova ostavka. Formiran je novi Upravni odbor koji u većini čine stari članovi Upravnog odobra. Takođe, doneta je odluka o formiranju novog udruženja, odnosno upis u registar APR-a – pojašnjavaju.

Potpunu registraciju nisu izvršili, jer im nedostaje pečat, koji je kod Kisića. Da bi nastavili registraciju kao sadašnje Udruženje, a ne novo - pečat mora ili da se poništi ili da ovom rukovodstvu.

Za predsednika udruženja imenovan je Ilija Prelević, za potpredsednicu Dušanka Vlahović, sekretara Dušanka Đorović - sa kojima smo i razgovarali. U našoj redakciji uz novo rukovodstvo bio je i Jeremija Aksentijević član starog i novog Upravnog odbora.

"Desetog aprila održana je vanredna skupština Udruženja penzionera Kosovske Mitrovice na kojoj je izabran predsednik, potpredsednik, sekretar, 9 članova Upravnog odbora, od kojih su 4-5 starih i deo novih. Imenovan je Nadzorni odbor sa tri člana. A sve to na inicijativu starog Upravnog odbora, gde prisustvuje većina iz starog Upravnog odbora. Četiri godine ništa ne radi i onda Upravni odbor ima pravo da ga smeni" - objašnjava Prelević.

"Tražena je njegova ostavka zato što za četiri godine otkad je predsednik nijednom nije održao nijednu sednicu, ništa nije podelio narodu, kupi članarinu po ulici, nema nikog u prostorijama da se, na primer, prime novi članovi, evidentiraju", objašnjava novi sekretar udruženja Dušanka Đorović, koja dodaje da ni sama zbog toga nije mogla da se učlani u udruženje, iako je osigurani penzioner.

Dodaje da je Kisić pozvan na sastanak, kojem je, navodi, kratko prisustvovao, a da je njegov komentar bio i "da je doživotni predsednik".

Naši sagovornici objašnjavaju i da su o svemu obavestili više instance koje okupljaju penzionere, te lokalnu samoupravu.

"Međutim, Kisić odbija sa njim da razgovara" - dodaje Vlahović, pojašnjavajući da je komentar bio "tužite ga", te "mi ga nismo imenovali, mi ne možemo ni da ga sklanjamo". 

Ističu da je novo rukovodstvo upisano kao članstvo u Udruženju penzionera Kosova i Metohije, te da su kao takvi prisustvovali i godišnjoj skupštini 13. aprila.

Ističu da im je iz ovog udruženja potvrđeno da Kisić ne komunicira sa njima.

"Mi nismo protiv Dragomira Kisića, nego smo protiv njegovog nerada" - podcrtava Vlahović, koja precizira da je član udruženja još od ranih 2000-tih.

"Hoćemo samo da nam se vrati dokumentacija, pečat i kjuč, da mi nastavimo gde je on stao" - dodaje Đorović, prezicirajući da je Kisić obavešten da je razrešen dužnosti, ali da on nastavlja da vrši svoju dužnost.

Penzioneri su nezadovoljni - ističu.

I dok se žale na, kako su to rekli, nerad starog rukovodstva, dodaju da Kisić sada deli pomoć penzionerima. Kažu da su iznenađeni. "Otkud? Mi to ne znamo. Već 15 dana, po pozivu telefonom" - kazala je Dušanka Vlahović.

"Ranije smo putovali, lokalna samouprava nam je davala autobuse, penzioneri nas zaustavljaju na ulici, pitaju nas... Našim penzionerima kratak je život...", dodaje Aksentijević, podcrtavajući da od kada je Kisić na čelu udruženja takvih putovanja nema.

Ističu da preko Udurženja u Kosovskoj Mitrovici nisu mogli da iskoriste ni druge beneficije.

Prelević dodaje i da sumnjaju na finansijske malverzacije. On tvrdi da prema javno dostupnim informacijama može da se vidi da je 2019. godine na račun ovog udruženja leglo milion i 77 hiljada dinara, te da navodno Kisić dva puta gasi račun. "Kako bi sakrio podatke" - tvrdi Prelević.

Dalje tvrde da je Kisić i 2019. godine imenovan mimo procedura.

"Mi njega tada nismo izabrali na skupštini, on je tada samostalno sebe postavio, sam došao do ključa" - kazao je Jeremija Aksentijević.

Kisić: Jesu li oni članovi Udruženja?

"Oni su penzioneri, ali nisu članovi udruženja penzionera. To ako je neko agilan, plaća, oni to nisu" - poručuje Kisić sa druge strane u razgovoru za Radio Kontakt Plus. 

On je više puta podcrtao da naši sagovornici nisu, kako tvrdi - legitimni, odnosno da nisu članovi udruženja.

"I mene su pre jedno 20-ak dana... da oni mene predlože i dalje za predsednika. Ne može mene da predlaže neko ko nije legitiman. Oni nisu članovi udruženja" - kazao je.

Na tvrdnje naših sagovornika da Kisić nije dostupan u prostorijama udruženja, da prostorije nisu otvorene za penzionere, te da članarinu naplaćuje na ulici, on navodi:

"Ja imam kancelariju i ona radi, ko hoće da me nađe, on me nađe... Kakve to ima veze, da li je to na ulici, u kafani... Oni mene kada su hteli da predlože za predsednika oni su u kafani to radili... Nismo mi deca, ja sam ozbiljan čovek i ja stojim iza udruženja penzionera, a ne iza neke grupacije ljudi... Kažu - mi ne možemo da vas nađemo. Kako može 200-300 penzionera ostalih koji plaćaju redovno članarinu koji dobijaju namernice...?"

Na pitanje da li je njemu istekao mandat predsednika, kako tvrde naši sagovornici, Kisić odgovara:

"Kakve ima veze mandat sa njima? Kakve ima veze? Ulica ne može da smenjuje i određuje, ja njima ne polažem račune, imam i Odbor i Skupštinu koja je aktivna. A niko od njih nije član. Prema tome, nije njihova stvar da li je istekao mandat ili nije". 

Komentarišući tvrdnje o malverzacijama sa novcem, Kisić je decidan: "Završeni su svi godišnji izveštaji".

Dodaje i da godišnje udruženje ima male prilive novca, odnosno 1.000 evra godišnje, i da bi jedino sa tim novcem mogle "da se dogode malverzacije".

"Nas niko i ne finansira", tvrdi, dodajući da deo novca jeste uplaćivao DDOR.

"Neko misli da tu ima para pa da se dočepa" – dodaje.

Ne pricizira kojim novcem je finansirana pomoć koju trenutno dodeljuje udruženje, ali ističe da se pomoć deli "uvek i bez prekida".

"Ali članovima udruženja" - podcrtava.

Na kraju ističe da "svako ima pravo da formira udruženje".

Navodi primer opštine Beograd koja ima čitav niz udruženja i dodaje:

"U Mitrovici je tri bilo nekada dok je bila i južna i severna Mitrovica, neka formiraju, ja sa njima nemam ništa".
Tagovi:

Povezane vesti


Najčitanije


21:47 | 24.05.2023


Najnovije