Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Admiral Manč: KFOR pažljivo prati situaciju na severu Kosovo

KFOR pažljivo prati situaciju na severu Kosova i spreman je za pružanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice, svuda, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta ...
Image

„Od oktobra pojačavamo naše prisustvo, između ostalog dodavanjem snaga, kao i patrolama na severu Kosova ove nedelje. Očekujemo od svih aktera da budu u bliskoj koordinaciji sa KFOR-om i da se suzdržavaju od provokativnih demonstracija sile, kako bi se održavala sigurnost i bezbednost svih zajednica“, rekao je Manč, odgovarajući na pitanje da oceni da li je trenutna bezbednosna situacija na KiM ugrožena.

On je apelovao na sve strane da deluju konstruktivno, kako bi se osigurala bezbednost i sloboda kretanja na Kosovu.

„KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandat propisan Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rešenja se moraju tražiti kroz dijalog“, ističe Manč.

Na pitanje zašto KFOR dopušta da kosovska policija naoružana automatskim naoružanjem dolazi na sever KiM, iako to, kako politički predstavnici Srba i građana tvrde, nije u skladu sa sporazumom potpisanim 2013. o operacijama specijalnih snaga na severu KiM, Manč odgovara da ''KFOR nastavlja da podržava dijalog kako bi se umanjile tenzije i rešavale nesuglasice''.

„Pozivamo sve aktere da izbegavaju jednostrane poteze koji mogu dovesti do povećanja tenzija. KFOR je posvećen i usredsređen na svoj mandat UN, koji podrazumeva očuvanje bezbednosti i slobode kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu“, rekao je Manč.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše zahtev Srbije da se srpske snage vrate na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, da li je takav povratak moguć i na koji način će KFOR reagovati u slučaju da dođe do dalje eskalacije na KiM, Manč kaže ''da je KFORprimio pismo od Srbije, i da se zahtev trenutno nalazi u fazi razmatranja i procene''. 

„KFOR ostaje na oprezu i u potpunosti sposoban da ispunjava svoj mandat UN“, naglašava Manč.

Kada su u pitanju pregovori Srbije i NATO u vezi sa novim ciklusom partnerstva Manč kaže da NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu vredno radi i posvećena je promociji i širenju partnerstva NATO sa Srbijom. 

„Želim da istaknem vođstvo brigadnog generala Zanitija u ovom pogledu, u njegovom svakodnevnom kontaktu sa civilnim i vojnim partnerima iz Srbije. Uopšteno gledano, rad naše Vojne kancelarije za vezu je bio presudan za unapređenje odnosa NATO i Srbije i dalji rast našeg partnerstva“, rekao je Manč.

Ističe da se dugotrajno partnerstvo NATO i Srbije mora posmatrati kroz rezultate koji su postignuti. 

„Političke i vojne konsultacije se održavaju na različitim nivoima, uključujući Sedište NATO-a u Briselu, Savezničku komandu za operacije/Vrhovnu komandu savezničkih snaga u Evropi u Monsu, kao i našu Komandu združenih snaga u Napulju, te kroz direktnu komunikaciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije i naše misije KFOR-a“, naglasio je Manč.

Kako je rekao, praktična saradnja Srbije i  NATO se odvija u oblastima koje najviše doprinose bezbednosnim interesima i potrebama Srbije, kao i tamo gde NATO kao organizacija pruža dodatnu vrednost. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.