Advokat: Godžaj uhapšen zbog otkrivanja imena svedoka

Advokat bivšeg pripadnika OVK Dritana Godžaja, koji je uhapšen u Albaniji, rekao je da je Godžaj optužen za otkrivanje imena potencijalnih zaštićenih svedoka u predmetu za ratne zločine u Hagu.
Image
Foto: Narednik Craig J. Shell, marinski korpus SAD-a

Albanski advokat koji zastupa Godžaja, koji je uhapšen juče u Tirani, kazao je za BIRN da je njegov klijent optužen zbog članka koji je napisao za jednu medijsku kuću u kojoj je otkrio imena nekih od potencijalnih zaštićenih svedoka u predmetu protiv drugog pripadnika OVK.

Advokat Baškim Nikola objašnjava da je Godžaj optužen za „zastrašivanje i opstruiranje krivičnog procesa“ u slučaju protiv Saljiha Mustafe, komandanta OVK koga su u decembru prošle godine Specijalizovana veća Kosova (SVK) osudila na 26 godina zatvora.

Albanski mediji preneli su da je u tekstu koji je napisao, a koji je objavio kosovski medij, Godžaj naveo pet imena „zaštićenih i skrivenih svedoka” za koje je rekao da je „odlučio da ih razotkrije”.

Godžaj trenutno čeka izručenje u Hagu kako bi se suočio sa optužbama.

Ni SVK ni Specijalizovano tužilaštvo Kosova nisu za BIRN komentarisali slučaj Godžaja.

Zaštita svedoka je od samog početka ključno pitanje za SVK i jedan od ključnih razloga zašto je ovaj sud, pred kojim se sudi bivšim pripadnicima OVK, osnovan van Kosova i zašto u njemu radi međunarodni kadar, iako je deo kosovskog pravosudnog sistema.

Prethodna suđenja bivšim pripadnicima OVK na Kosovu i pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) praćena su zastrašivanjem svedoka. U nekim slučajevima, čak i nakon premeštanja, svedocima su prilazili rođaci ili druga lica pokušavajući ih uveriti da povuku svoje iskaze.

Bivši predsednik Udruženja ratnih veterana OVK, Hisni Gucati, i njegov zamenik, Nasim Haradinaj, osuđeni su za ometanje pravde i zastrašivanja svedoka od strane SVK.

Oni su procesuirani nakon što su dobili pakete dokumenata koji su procurili iz SVK, a koji su sadržavali poverljive informacije o zaštićenim svedocima u slučajevima protiv bivših pripadnika OVK, uključujući i imena i lične podatke svedoka. Gucati i Haradinaj su potom održali konferencije za štampu i pozvali medije na Kosovu da objave podatke.

Glavno tužilaštvo Albanije juče je saopštilo da se Godžaj sumnjiči za krivična dela „uticaj tokom krivičnog postupka“ i „ometanje službenih lica u izvršenju službenih dužnosti“. Drugi detalji o navodnim zločinima nisu saopšteni.

„G-din Godžaj će biti u pritvoru u Albaniji dok se čeka odluka albanskih vlasti o transferu g-dina Godžaja u pritvoru SVK u Hagu“, saopštila su juče SVK.

Ovo je prvi slučaj SVK u kom je uhapšen Albanac iz Albanije.

SVK sude bivšim pripadnicima OVK za zločine koji obuhvataju ubistva, mučenja i nezakonita pritvaranja.

Među onima kojima se trenutno sudi su i bivši kosovski predsednik Hašim Tači i bivši presednik kosovske skupštine Kadri Veselji, koji su tokom rata bili visoke ličnosti OVK. Obojca su izjavila da nisu krivi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Balkan Insight


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.