13:16 | 24.01.2023 Izvor: Kim

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u GračaniciCrveni krst u Gračanici i Odeljenje za transfuziologiju organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi, prvu u ovoj godini.

akcija-dobrovoljnog-davanja-krvi-u-gracanici-nikad-se-ne-zna-kome-ce-zatrebati

Foto: Kim

Akcija se organizuje svake godine, kazao je za Radio Kim sekretar gračaničkog Crvenog krsta, Sveta Živić.

„Mislimo da je pravi trenutak za pokretanje ovakvih akcija. Pozvali smo dobrovoljne davaoce koji danas treba da se odazovu, kako bi pomogli bolnicama da imaju stalne količine krvi“, kazao je Živić.

Istakao je da u opštini Gračanica živi mnogo humanih ljudi.

„U svakom trenutku žele da pomognu nekome koga uopšte ne poznaju. Dođu, daju krv i ne znajući za koga će ta krv biti upotrebljena“, dodao je Živić.

Napomenuo je da su u akcije ovog tipa uključene i organizacije Crvenog krsta u Kosovu Polju, Lipljanu i Obiliću.

„Svi zajedno se trudimo da bolnice u svakom trenutku imaju dovoljne količine krvi za različite intervencije“, poručio je Živić.

Dobrovoljni davaoci krvi mogu biti sve zdrave osobe uzrasta od 18 do 65 godina.

„Univerzalni davalac je onaj koji ima nultu negativnu krvnu grupu. Ukoliko neko želi da da krv, potrebno je da ima više od 50 kilograma, da ne koristi nikakvu terapiju, da ima normalan krvni pritisak i hemoglobin ne niži od 135 za muškarce i 125 za žene“, naveli su iz Odeljenja za transfuziju krvi u Gračanici.

Spisak dobrovoljnih davalaca krvi u opštini Gračanica nije konačan. Trenutno je na njemu oko 400 ljudi, koji su dostupni u svakom trenutku.

„Po prvi put dajem krv. Prošle godine sam bila maloletna. U Crvenom krstu volontiram već pet godina, a toliko sam i čekala da dam krv. Ovde sam tokom svake akcije, to je me privuklo da dam krv. Naše malo nekome znači mnogo, svako može da odvoji deset minuta i dođe ovde“, kazala je Emilija Đokić.

„Već sedmi put dajem krv u Gračanici. Odlučio sam se da nekome pomognem, nikada se ne zna kome i kada treba. Kada god mogu dajem krv i drago mi je što više ljudi daje i pomažu bilo kome“, rekao je Zoran Ilić.

„Krv dajem možda 28. put, kako bih nekim osobama pomogao“, naveo je Sreten Milkić.

Rok trajanja jedne jedinice krvi je 35 dana, a Zavod za transfuziju krvi u Gračanici sarađuje sa mitrovičkim Kliničko-bolničkim centrom kada je u pitanju razmena dragocene tečnosti.
Tagovi: GračanicaCrveni krst

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije