„Ako novi gradonačelnik bude radio protiv interesa Srba, možemo na referendum“

Aleksandar Arsenijević iz inicijative Srpski opstanak navodi da je u Kosovskoj Mitrovici na izbore izašla tek četvrtina broja Albanaca upisanih u birački spisak i da su i "oni shvatili da ...
Image

Ova inicijativa nije učestovavala na ovim izborima.

„Kao što smo najavili, uvek smo uz svoje građane i poštujemo volju naših građana koji nisu želeli da izađu na ove izbore, zato i nismo učestvovali“, rekao je on za N1.

Najbitnije je, kaže, da je izborni dan protekao mirno, ali navodi da pored Srba u samoj Mitrovici, kako je rekao, tek je četvrtina broja Albanaca upisanih u birački spisa izašla na izbore. „Čak su i oni uvideli da ovaj izborni proces nije u duhu demokratije“, navodi Arsenijević.

On kaže da se građani srpske nacionalnosti pribojavaju da se punktovi za glasanje ne pretvore u improvizovane punktove specijalne policije. Na pitanje odakle ta bojazan, kaže da su i ranije imali navode iz kosovske vlade da su punktovi na Bistričkom mostu i na Jarinju i na Brnjaku – privremeni, ali da su oni ostali do dana današnjeg.

Srpski opstanak, kaže, ostaje u opoziiji. „I tako ćemo se ophoditi prema nelegitimnom gradonačelniku Mitrovice Erdenu  Atiću koji već slavi… On je određen od većine stanovništva… Ako njegovo delovanje bude upereno protiv većinskog stanovništva i volje građana u daljim političkim akcijama, pozvaćemo se na zakon o lokalnoj samoupravi Kosova, po kojem sa prikupljenim glasovima 20 posto stanovništva može se izazvati referendum na kome možemo da oborimo gradonačelnika. Pored toga, član 71 istog zakona, daje nam za pravo da svaku odluku skupštine sa potpisima 10 posto građana možemo da oborimo. Ovo nije kraj za srpski narod, kao što svi misle“, zaključio je on.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.