18:43, 15.04.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Aktiv: Što pre obezbediti prevod svih odluka o ograničenju kretanja na srpski jezikOdluka kosovskog Ministarstva zdravlja o merama ograničenja kretanja, koja je stupila na snagu jutros, objavljena je, bez obzira na to što još uvek nije obezbeđen prevod na srpski jezik, koji je prema Ustavu, ravnopravan sa albanskim, ukazuje nevladina organizacija "Aktiv" iz Severne Mitrovice.

aktiv-sto-pre-obezbediti-prevod-svih-odluka-o-ogranicenju-kretanja-na-srpski-jezik

Foto: Ngo Aktiv

NVO "Aktiv" napominje da su zbog odsustva zvanične verzije prevoda, u javnosti počele da kruže protivrečne informacije o merama ograničenja kretanja i propisanim novčanim kaznama za njihovo kršenje.

“Nažalost, pripadnici srpske i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu nemaju proverene informacije o važećim merama zbog nepostajanja zvaničnog prevoda odluka na srpski jezik", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da objavljivanje odluka o merama ograničenja kretanja isključivo na albanskom jeziku predstavlja kršenje prava na službenu upotrebu srpskog jezika i prava na jednakost građana pred zakonom.

"Osim toga, uskraćivanjem prevoda na srpski jezik, odluke Ministarstva zdravlja o merama ograničenja kretanja, pripadnici srpske zajednice su u riziku da budu kažnjeni zbog kršenja mera o kojima nisu mogli da se ispravno i blagovremeno informišu", upozoravaju iz pomenute organizacije.

NVO "Aktiv" poziva kosovsku vladu da, kako se ističe, u što kraćem roku obezbedi prevod na srpski jezik svih odluka Ministarstva zdravlja o merama ograničenja kretanja koje važe od 15. aprila.

S tim u vezi, ova organizacija apeluje na Kosovsku policiju da obustavi izvršenje kaznenih mera usled eventualnog kršenja novih mera ograničenja kretanja, dok se ne obezbedi prevod svih odluka na srpski jezik.

"Vlada Kosova treba da se postara da sve buduće odluke u vezi sa suzbijanjem epidemije Kovida-19 budu istovremeno objavljivane na albanskom i srpskom jeziku kao zvaničnim jezicima, koji se nalaze u ravnopravnoj upotrebi na Kosovu", zaključuje se u saopštenju.

 


Tagovi: SrbiVlada KosovaKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije