18:06, 01.01.2022 Izvor: RTS

Albanija od danas u Savetu bezbednosti UN, Džačka: Lobiraćemo za KosovoAlbanija je od danas postala nestalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a ministarka spoljnih poslova te zemlje Olta Džačka najavila je da će Tirana iskoristiti ovaj trenutak da "unapredi pitanje Kosova".

albanija-od-danas-u-savetu-bezbednosti-un-dzacka-lobiracemo-za-kosovo

hr.puntomarinero.com

Ministarka spoljnih poslova Albanije poručila je da je "ovo dostignuće na koje svaki Albanac svuda u svetu treba da bude ponosan".

"Počevši od naše braće i sestara na Kosovu, jer će Albanija nesumnjivo iskoristiti ovu priliku da unapredi stvar Kosova, proces priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama, jer je Kosovo bilo, jeste i biće sveta stvar za Albaniju", izjavila je Džačka, a prenose mediji u Prištini.

Istakla je da će Albanija da radi za Albance, ali i za region, kako bi konsolidovala dostignuća poslednjih decenija i kako se ne bi klizilo ka destabilizaciji i tenzijama.

"Radićemo sa našim saveznicima i partnerima na zajedničkom unapređenju agende naših zajedničkih prioriteta, čime ćemo još više konsolidovati jake veze koje nas ujedinjuju", rekla je Džačka.

Mediji dodaju da stolica za Albaniju u SB UN predstavlja veliki izazov, ali i odličnu priliku za tu zemlju i može se smatrati jednim od najvećih dostignuća albanske diplomatije.

Status nestalne članice Saveta bezbednosti UN Albanija je dobila prvi put, a mandat će joj trajati do 31. decembra 2023. godine.
Tagovi: AlbanijaSB UNKosovo PoljePriznanje Kosova

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije