Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Albanske zastave okačene uz samu kapiju manastira Zočište

Bratija manastira Svetih Vrača, Kozme i Damjana u Zočištu, zatekla je jutros dve albanske zastave, okačene na banderi tik uz donju manastirsku kapiju.
Image

Zapravo, radi se o zastavi Republike Albanije i zastavi Kosova, koje su albanski meštani sela, u euforiji proslavljanja Dana proglašenja nezavisnosti Kosova, okačili uz samu manastirsku kapiju, javlja Radio Goraždevac.

Monasi manastira smatraju da je u pitanju albanska provokacija, jer ne nalaze razumno opravdanje da zastave, pored mnobrojnih lokacija unutar samog sela, koje je od završetka sukoba etnički čisto albansko, postavljaju baš uz samu kapiju pravoslavnog manastira.

Kancelarija za KiM: Jasna namera albanskih huligana da isprovociraju srpski narod

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju u vezi ovog slučaja oglasili su se saopštenjem za javnost.

Naveli su da je “vrlo jasna namera albanskih ekstremista da isprovociraju srpski narod i udare na pravoslavne svetinje”.

„Naročito danas kada prištinske vlasti u svojoj mašti obeležavaju godišnjicu takozvane nezavisnosti Kosova, a zapravo slave pokušaj kršenja međunarodnog prava naočigled čitavog sveta“, poručili su.

Naglasili su da su pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji jako ugrožene, jer su “često na meti ekstremista”.

Istakli su da će nastaviti zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom da insistiraju na većoj zaštiti srpskih crkava i manastira.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.