Aleksić: O prihvatanju sporazuma o Kosovu da odluče građani na referendumu

Normalno je i logično da o prihvatanju francusko-nemačkog plana za Kosovo odluče građani na referendumu - poručio je šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić. On je naveo da ...
Image

Aleksić je ocenio da „niko nije glasao za predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ zato što će prihvatiti priznavanje Kosova kao nezavisne države, jer je u izbornoj kampanji govorio suprotno. 

„O najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju, kao što je pitanje državne teritorije, moraju da se izjasne građani, a ne da Vučić manipuliše ’jesam prihvatio, nisam prihvatio, neću potpisati, potpisaću, nema crvenih linija, ima crvenih linija’ – to je sluđivanje građana. Neka se narod izjasni da li je za ili protiv“, rekao je Aleksić televiziji Nova S, prenela je njegova stranka.

Aleksić je naveo i da je nedavno u Francuskoj održan „referendum o tome da li će koristiti trotinete za iznajmljivanje“, i da su građani Francuske to odbacili.

„U Srbiji je reč o pitanju celovitosti državne teritorije. Ako su Francuzi mogli da se izjašnjavaju o trotinetima, a Švajcarci o gradnji tržnih centara, onda i građani Srbije mogu da se izjasne o Kosovu i Metohiji kao najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju. Referendum je evropska tekovina i Evropski savet je izdao preporuku da se građani neposredno izjašnjavaju o važnim pitanjima“, kazao je Aleksić.

Navodeći da je Narodna stranka širom Srbije počela sakupljanje potpisa građana za održavanje referenduma, dodaje da mora da se „stvori otpor u Srbiji i da ljudi ustanu kao što su ustali protiv Rio Tinta“.

„Ljude koji budu potpisali za referendum, njih 100.000 ili 200.000, pozvaćemo ispred skupštine i u skupštinu sa zahtevima da bude raspisan referendum o Kosovu i Metohiji i da na dnevni red bude stavljen Zakon o zabrani eksploatacije litijuma, na osnovu prethodne inicijative Sava Manojlovića“, rekao je Aleksić.

Aleksić je rekao referendum podržavaju Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, Savo Manojlović iz Pokreta Kreni-promeni, Miloš Parandilović iz Pokreta Novo lice Srbije, kao i javne ličnosti, glumci, profesori i intelektualci.

On je upitao i zašto bi neko bio protiv referenduma, jer se, ističe – radi o nadstranačkom pitanju.

„Na referendumu mogu da glasaju i oni koji su protiv sporazuma i oni koji su za sporazum. Pitanje bi glasilo da li bi građani Srbije prihvatili ’francusko-nemački’ sporazum o normalizaciji odnosa – da ili ne“, dodao je.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti praktično su već prihvatili ovaj sporazum, kada su prihvatili tekst predloga sporazuma, u javnosti poznatog i kao evropski plan, krajem februara, da bi potom, marta u Ohridu prihvatili i aneks o implementaciji. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.