Aleksić: Podneli smo predlog Rezolucije o zaštiti nacionalnog interesa na Kosovu

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo je Skupštini Srbije Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji, kojim se predviđa odbacivanje "nemačko-francuskog plana", jer ugrožava ...
Image

U Rezoluciji o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji navedeno je da „Srbija, u skladu sa svojim Ustavom, voljom građana i međunarodnim pravom ne priznaje i nikada neće priznati, izričito ili prećutno na bilo koji način, jednostrano proglašenu nezavisnost Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija“.

„Naročito, Srbija nikada neće pristati, izričito ili prećutno, na bilo koji način, na članstvo takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama“, navedeno je u dokumentu koji je parlementu predložila Narodna stranka.

„Predlažemo da parlament usvoji ovu rezoluciju kao zaključak, jer u suprotnom sednica Skupštine nema nikakvog smisla i biće to samo još jedna predstava predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle koje će uslediti novi nacionalni porazi“, rekao je Aleksić.

On je istakao da će sednica parlamenta biti „besmislena bez zaključka“, jer je izveštaj o Kosovu i Metohiji i pregovorima u proteklih nekoliko meseci mogao da predstavi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Narodna stranka predlaže šta da radimo i kako da sačuvamo Kosovo i Metohiju, a vlast predlaže da na Skupštini raspravljamo o onome što je bilo. Sednica mora da bude završena zaključkom kojim Skupština donosi rezoluciju ili platformu kojom je definisano da se Srbija u pregovorima mora pridržavati Ustava i da nema priznavanja samoproglašenog Kosova“, rekao je Aleksić.

On je naveo da Vučić „očigledno dolazi u Skupštinu sa namerom da odigra još jednu predstavu u kojoj će pokušati da manipuliše građane Srbije“.

„Vučić će sebe pokušati da predstavi kao velikog borca za srpske interese, a na sednicu Skupštine dolazi bez ikakvog predloga plana koji bi Skupština usvojila kao pregovarački okvir“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je zbog toga Narodna stranka podnela rezoluciju koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu kao predlog oko kog bi poslanici mogli da se usaglase i donesu jedinstven stav o tome šta su crvene linije Srbije.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.