08:11, 23.07.2020Izvor: Anadolija, Al Jazeera, Agencije

Ali Ahmeti pozvan da svedoči u HaguČlana Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova Specijalizovano tužilaštvo pozvalo je na razgovor.

ali-ahmeti-pozvan-da-svedoci-u-hagu

Al Jazeera

Jedan od političkih lidera Albanaca u Severnoj Makedoniji, predsednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti, pozvan je u svojstvu svedoka na razgovor u Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, kao nekadašnji član Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Ahmeti je tu informaciju objavio na svom profilu na Fejsbuku.

"Bez oklevanja sam prihvatio poziv, uspostavio konstruktivan i saradnički kontakt sa zvaničnicima u Hagu", naveo je Ahmeti, prenosi Anadolija.

Istakao je da su vladavina zakona i postizanje istinske neselektivne pravde, domaće i međunarodne, trajni cilj i obaveza u svim njegovim aktivnostima.

Dve optužnice na potvrđivanju

"Uvek sam bio pristalica neselektivne pravde i stojim na punom raspolaganju pravosuđu da dokažem iskrenost oslobodilačke borbe albanskog naroda suočenog s genocidom srbijanskog režima [Slobodana] Miloševića", napisao je Ahmeti.

Nije prezicirao kada će obaviti svedočenje, niti u vezi s kojim slučajem.

Specijalizovana veća do sada su predala dve optužnice na potvrđivanje sudiji za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, jednu u februaru, a drugu u aprilu.

Iako to nije predviđeno pravilnikom o radu suda, druga optužnica je krajem juna objavljena i u njoj se optužuje aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači.

Kako je saopšteno, Specijalizovano tužilaštvo je 24. aprila predalo na potvrđivanje Specijalizovanim većima optužnicu "sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

Šest meseci za odluke

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Optužnica je objavljena, kako je navedeno, zbog opstrukcije rada tog suda od strane Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Veseljija.

Specijalizovana veća Kosova imaju rok od šest meseci za donošenje odluke o potvrđivanju ili odbacivanju optužnica.

Tači je prošle sedmice u Hagu završio suočavanja s navodima organa gonjenja, kojima je odgovarao na pitanja gotovo 30 sati.


Tagovi: Specijalni sudOVKSeverna MakedonijaHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije