14:17, 11.07.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Ambasada SAD, Apostolova i Abot osudili pretnje upućene OsmaniAmbasade Sjedinjenih Američkih država i Velike Britanije na Kosovu i šefica Kancelarije Evropske unije Natalija Apostolova osudili su fizičku pretnju upućenu predsednici kosovske Skupštine Vjosi Osmani od strane poslanika Demokratskog saveza Kosova Džavita Ukaja.

ambasada-sad-na-kosovu-i-kancelarija-eu-osudili-fizicku-pretnju-osmani

REUTERS/Florion Goga

Ambasada SAD na Kosovu je na svom Twitter nalogu saopštila, da je Skupština izgubila vreme fokusirajući se na lične optužbe i političku retoriku, a nije preuzela odgovornost za rešavanje ekonomske i zdravstvene krize.

„Pre dva meseca smo pozvali sve političke partije da umanje politčku retoriku i da se ujedine u rešavanju ekonomske i zdravstvene krize. Skupština je izgubila vreme na lične optužbe umesto da vodi računa o odgovornostima. Narod Kosova zaslužuje bolje“, navodi se u objavi američke ambasade na društvenoj mreži Twitter.

Prethodno je šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalia Apostolova ocenila da nema mesta nasilju u demokratskom društvu, naročito protiv žena.

„Skupštini Kosova je potreban konstruktivan rad kako bi se suočila sa izazovima koji predstoje. Svi moraju da budu posvećeni političkom konsenzusu i da se suzdrže od nasilja kome nema mesta u demokratskom društvu, posebno nad ženama“, napisala je Apostolova na Twitter-u.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu, Nikolas Abot, izrazio je zabrinutost zbog sinoćnjih dešavanja u Skupštini i naglasio da je važno da se ne sukobljavaju predstavnici naroda.

"Sada, više nego ikad, Kosovu treba da predstavnici građana ostanu mirni i rade u interesu svih nas”, napisao je Abot u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Sednica kosovske Skupštine, na kojoj se 10. jula raspravljalo o nacrtu zakona o budžetu za paket hitne pomoći, prekinuta je nakon verbalnog sukoba poslanika Demokratskog saveza Kosova Džavita Ukaja ( Xhavit Ukaj) i predsednice kosovske Skupštine Vjose Osmani.

Osmani je potom na svom Facebook profilu napisala da je slučaj prijavila policiji.

"Protiv poslanika koji mi je fizički pretio i koristio prost rečnik koji nije prikladan za instituciju poput Skupštine, pokrenula sam slučaj u policiji. Ne dozvoljavam da me bilo koja neodgovorna osoba spreči da vršim dužnost u skladu sa pravilima Skupštine", napisala je Osmani.

Incident u Skupštini osudili su politički predstavnici i nevladine organizacije na Kosovu.


Tagovi: SkupštinaVjosa OsmaniKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije