21:36, 06.06.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa, N1, Radio Kontakt Plus

Ambasada SAD na Kosovu pozdravlja ukidanje reciprociteta i očekuje nastavak dijalogaAmerička ambasada na Kosovu pozdravila je odluku prištinskih vlasti o ukidanju mera reciprociteta prema Srbiji i dodala da se raduje obnovi dijaloga Prištine i Beograda.

ambasada-sad-na-kosovu-pozdravlja-ukidanje-reciprociteta-i-raduje-se-obnovi-dijaloga-beograda-i-pristine

Radio Kontakt Plus

"Potpuno priznanje je u najboljem interesu Kosova i regiona, da bi se osigurala stabilnost i ekonomski prosperitet", navodi se u izjavi Američke ambasade za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Posle odluke kosovske vlade o ukidanju mera koje su se ticale uvoza robe iz Srbije, obnovljen je američki program za razvoj Kosova.

Korporacija "Milenijumski izazov" ("Millennium Challenge Corporation") američke vlade, saopštila je da sa zadovoljstvom nastavlja sprovođenje programa za ekonomski razvoj na Kosovu, nakon ukidanja takse od 100 odsto i recipročnih mera Srbiji.

Ta korporacija je u martu pauzirala sprovođenje programa na Kosovu usled neukidanja takse i zatražila od kosovske Vlade, na čijem je čelu bio Aljbin Kurti, da brzo deluje i ukine mere.

"SAD pozdravljanju rešavanje kosovskog pitanja takse i ukidanje recipročnih mera na robu iz Srbije. MCC se raduje kontinuiranom i jakom partnerstvu sa građanima Kosova i njihovom Vladom, dok zajedno radimo na smanjenju siromaštva kroz ekonomski rast", navodi se u saopštenju pomenute korporacije.

Jedan od suspendovanih programa ticao se reformi u oblasti električne energije i vladavine prava, u vrednosti od oko 50 miliona dolara.


Tagovi: SADDijalogReciprocitetKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije