Ambasade SAD-a u Beogradu i Prištini: Ukloniti barikade, svi da se uzdrže od provokacija

„Sjedinjene Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova“, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i ...
Image

„Razumemo da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umešanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe opštinske izborne komisije. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Iz ove dve ambasade poručuju da „oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih uklone“. Takođe očekuju prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanja. 

Ujedno izražavaju zahvalnost i punu podršku NATO-u, odnosno KFOR-u i EULEX-u zbog napora da osiguraju bezbednost i slobodu kretanja, istovremeno osuđujući sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije:

„Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da odmah preduzmu akciju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji.“

Pozvali su obe strane da rade u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije, kako bi se, poručuju, rešila pitanja koja izazivaju zabrinutost.

O barikadama koje su od juče postavljene na severu Kosova, čitajte u vestima u nastavku: 

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.