Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Ambasador EU u Prištini: Krajnje je vreme da se vrati imovina Visokim Dečanima

Ambasador Evropske unije u Prištini, češki diplomata Tomaš Sunjog, izjavio je da je krajnje vreme da institucije u Prištini sprovedu odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i ...
Image

Sunjog je u intervjuu za portal Albanian post podsetio da je prošlo više od šest godina od presude Ustavnog suda u Prištini i skoro deset godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta i šume.

„Smatramo da je krajnje vreme da kosovske institucije brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o zemljištu manastira Visoki Dečani“, rekao je Sunjog.

On je mišljenja da bi sprovođenje presude „pokazalo posvećenost Prištine vladavini prava – jednom od vodećih principa Evropske unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da bi to doprinelo preko potrebnom dijalogu među zajednicama na Kosovu“.

Kazao je da dijalog Beograda i Prištine predstavlja „proces dveju strana koje samostalno određuju agendu, brzinu, sadržaj i ishod diskusije“.

„EU kao posrednik u dijalogu radi sa obema stranama na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i rešavanju otvorenih pitanja. Očekujemo da strane brzo ispune svoje obaveze u dijalogu, uzimajući u obzir na direktnu vezu između normalizacije odnosa i njihovih aspiracija kada je u pitanju EU“, objasnio je Sunjog.

Upozorio je da je u porastu broj slučajeva međuetničkog nasilja na Kosovu i naglasio da je taj problem potrebno rešiti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.