Bogoslovija u Prizrenu bogatija za osam novih učenika

Nova školska godina zvanično započela i u Prizrenskoj bogosloviji
Image
Foto: Radio Goraždevac

Liturgijom u sabornom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu, koju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje više sveštenoslužitelja, zvanično je započela nova školska godina u Prizrenskoj bogosloviji.

Prizrenski bogoslovi svoj prvi školski dan započeli su pojanjem na svetoj liturgiji, a zatim su prvaci odslušali svoj prvi čas u novoj školi, i to čas istorije u manastiru Svetih arhangela kod Prizrena. Čas im je održao jerej Jovan Radić, paroh prizrenski i profesor istorije u Prizrenskoj bogosloviji.

Rektor Prizrenske bogoslovije, jeromonah Isidor Jagodić rekao je da je ove godine bogosloviju upisalo osam novih učenika i da je to za ovu školu jedan lep broj.

„Hvala Bogu, ove godine je upisano u prvi razred osam učenika, što je za nas jedan lep broj i raduje nas ta činjenica da je ove godine ukupan broj učenika Bogoslovije dvadeset i osam. Evo, počeli smo već ovim svečanim danom i svečanom liturgijom, molitvom za blagoslovenu i uspešnu školsku godinu i nadamo se i ako Bog da, da će se zaista tako godina i okončati“, rekao je otac Isidor.

Vladika Teodosije je u besedi kazao da „smo se ovde u Prizrenu sabrali u ljubavi Božjoj kako bi opravdali svoj poziv koji smo primili od Boga“.

„Evo i ovog prvog septembra ove godine kada smo se svi sabrali u ljubavi Božjoj, sveštenoslužitelji, profesori, učenici, braća i sestre, svi smo se sabrali ovde da bi pokazali da smo telo Hristovo i crkva Božja i da ovaj grad nama pripada na prvom mestu u duhovnom smislu, ali i u svakom drugom pogledu. Da mi ovde živeći, učeći , svedočeći jevanđelje Božje opravdamo i poziv svoj, ono što smo primili od Boga, da njegovom silom i moći činimo ono što je ljudima nemoguće, da propovedamo, da isceljujemo ljudske duše i da ih učimo večnom pravome putu koji vodi u carstvo nebesko“, rekao je u besedi vladika Teodosije.

Nakon liturgije i svečanog ručka u Bogosloviji, odslužen je i pomen na grobu cara Dušana u manastiru Svetih arhangela kod Prizrena.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.