09:05, 21.01.2022 Izvor: KosovaPress, Kim

Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendumAmbasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će kosovska vlada nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.

ambasador-sad-pri-oebs-u-nadali-smo-se-da-ce-kosovo-dozvoliti-referendum

Foto: Tviter@usosce

Ambasador Karpenter je govorio na sednici Stalnog saveta ministara OEBS-a.

„Da budemo jasni u stavu SAD o pravima Kosova kao suverene i nezavisne države da odredi uslove pod kojima će se održati izbori drugih država na njenoj teritoriji. Nadali smo se da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom omogućavanja OEBS-u da prikupi listiće birača sa pravom glasa koji žive na Kosovu, ali je odlučila da to ne učini“, rekao je on.

Karpenter je naveo da jedva čekaju da razgovaraju sa vladama Kosova i Srbije o aranžmanima i usklađivanjima koje se mogu napraviti kako bi se obezbedilo da građani koji imaju prebivalište na Kosovu i u Srbiji mogu da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima.

„Smatramo da je žalosno što Kosovo nije član ovog tela (OEBS) i zbog toga danas nije u stanju da govori za sebe. Jedva čekamo dan kada će Kosovo biti država učesnica ove organizacije i to se može desiti. Nastavljamo da ohrabrujemo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od akcija i retorike koji povećavaju tenzije i da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU. Važno je da obe vlade ostvare napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji unapređuje regionalnu stabilnost", naveo je ambasador SAD pri OEBS-u.

Kosovska vlada se protivila održavanju ustavnog referenduma Srbije na Kosovu, a Skupština je usvojila rezoluciju protiv njegovog održavanja. Samo dan kasnije, kosovski zvaničnici su poručili da se ni parlamentarni i predsednički izbori Srbije zakazani za 3. april neće dogoditi na teritoriji Kosova. Srpski političari iz vlasti, pak, tvrde da će tih izbora izvesno biti, a predsednik Srpske liste Goran Rakić, u slučaju da se oni ipak ne održe, najavljuje reciprocitet.
Tagovi: SADOEBSIzboriKosovoSrbijaReferendum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije