Ambasadori Kvinte pri OEBS-u u Beču u poseti Kosovu

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u u Beču, posetiće danas Kosovo u okviru regionalne turneje po Zapadnom Balkanu.
Image

Grupu čine ambasador Kristin Fages (Francuska), ambasadorka Gesa Braeutigam (Nemačka), ambasador Stefano Baldi (Italija), ambasador Nil Buš (Velika Britanija) i ambasador Majkl Karpenter (Sjedinjene Američke Države). U okviru svoje regionalne turneje otputovali su i u Severnu Makedoniju, a sledeće će posetiti Srbiju pre povratka u Beč, saopšteno je iz OEBS-a.

Tokom posete ambasadori će održati sastanke sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom Švarc i predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom, a posetiće i sedište i regionalne centre OEBS-a. Misija na Kosovu. 

Pored toga, ambasadori će posetiti i objekat za obuku Kosovske akademije za javnu bezbednost, uz podršku OEBS-a, a uslediće i sastanak sa predstavnicima civilnog društva.

Uoči posete ambasadori su izjavili da je Zapadni Balkan izuzetno važan region za OEBS, kao i za vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

„Veoma smo zadovoljni što možemo da posetimo Kosovo kao grupa tokom ove posete, kao i Severnu Makedoniju i Srbiju. Radujemo se našim sastancima sa predstavnicima vlade, parlamenta i civilnog društva, kao i projektima na terenu koje podržava OEBS. Ponovićemo važnost nastavka postizanja konkretnog napretka u dijalogu uz podršku EU, uz podršku svih pet naših zemalja, u cilju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, i razgovaraćemo o tome kako OEBS može najbolje da podrži demokratski razvoj Kosova u svim dimenzijama OEBS-a i prioritetne oblasti i reforme vladavine prava“, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.