Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Ambasadorka SAD u UN pozvala na brzu primenu sporazuma Kosova i Srbije

Sjedinjene Države i dalje će biti aktivno angažovane u davanju podrške Kosovu i Srbiji dok implementiraju svoje obaveze u postizanju predvidljivih i mirnih odnosa, saopštila je u utorak ...
Image

Ambasadorka Tomas Grinfild čestitala je Gervali Švarc „istorijski, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji“ koji su postigli Kosovo i Srbija „i pozvala na njegovu hitnu primenu“, navodi se u saopštenju portparola američke misije pri Ujedinjenim nacijama Nejta Evansa.

Takođe se navodi da su američka ambasadorka i visoka zvaničnica Kosova razgovarale o „dugotrajnom partnerstvu SAD i Kosova i zajedničkoj posvećenosti unapređenju stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu“.

Beograd i Priština bi 2. maja u Briselu trebalo da nastave pregovore o normalizaciji odnosa koje vode uz posredovanje Evropske unije. Pregovori će biti nastavljeni u svetlu intenziviranih diplomatskih aktivnosti zapadnih partnera, prevashodno Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Ti napori rezultirali su postizanjem Ohridskog sporazuma – kojim su se kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Glas Amerike


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.