Američka privredna komora: Ukloniti mere koje ograničavaju uvoz iz Srbije

Smatraju ta odluka u velikoj meri utiče na međunarodne kompanije, uključujući i one iz SAD-a
Image
Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović

Američka privredna komora u Prištini zatražila je od kosovske vlade da preispita mere koje ograničavaju uvoz iz centralne Srbije, jer, kako je saopšteno, ograničavaju ekonomski rast i prosperitet regiona i ometaju međunarodne komercijalne interese.

Američka komora smatra da te mere ometaju „međunarodne komercijalne interese, ograničavajući promet robe svetski poznatih brendova“, prenosi Koha.

Ujedno ukazuju da ta odluka u velikoj meri utiče na međunarodne kompanije, uključujući i one iz SAD-a.

Prema zvaničnim podacima do kojih je došla Američka komora, „uvoz iz kompanija sa značajnim američkim vlasništvom opao je za više od 39 odsto u odnosu sa 2022. godinom, što naglašava značajan uticaj koji trenutne mere Vlade Кosova imaju na međunarodna preduzeća“.

„Podaci otkrivaju sumornu stvarnost – uvoz povezan sa američkim kompanijama opada alarmantnom brzinom. Štaviše, svaka trgovinska barijera, kao što je ova zabrana, neizbežno je povećala potrošačke cene, dodatno opterećujući budžete kosovskih porodica. Štaviše, u okolnostima kada je Кosovo već ukinulo zabranu uvoza sirovina i poluproizvoda iz Srbije, besmisleno je i ironično držati na snazi meru kojom se zabranjuje uvoz robe koja predstavlja međunarodni komercijalni interes“, navodi se u saopštenju.

Američka komora je saopštila da ekonomska normalizacija Кosova i Srbije „nadilazi bilateralne interese“, navodi Koha.

„Кontinuirano se zalažući za otvorenu i uravnoteženu trgovinsku politiku, Američka privredna komora na Кosovu zahteva brze i odlučne akcije koje će podržati ekonomski rast, prosperitet i regionalnu harmoniju“, navodi se u saopštenju.

Kosovska vlada odlučila je da zaustavi uvoz iz centralne Srbije pre nekoliko meseci nakon što su srpski policajci uhapsili trojicu kosovskih policajaca.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.