Ivana Vanovac, Aleksandra Arsić, Anđelka Ćup, Jovica Karadžić i Nebojša Đokić – dobitnici novinarskih nagrada

Novinarka Radija Kosovska Mitrovica Ivana Vanovac, urednica portala "Gračanica Online" Anđelka Ćup, novinarka Radija Kim Aleksandra Arsić i snimatelji produkcije "New Press" ...
Image

Žiri u sastavu – Olivera Milošević, Predrag Rava, Milan Vlajić i Svetislav Dimitrijević doneo je jednoglasnu odluku da nagradu u kategoriji štampanih i onlajn medija dodeli Anđelki Ćup za uređivanje portala „Gračanica Online“.

Kako je žiri obrazložio, uređivački koncept ovog lokalnog medija izdigao se iznad ostalih pristiglih predloga, jer i u kosovsko-metohijskim uslovima opstaje, sazreva i raste u skladu sa profesionalnom novinarskom praksom.

„Gračanica Online informiše, analizira, dokumentuje, kreira stavove javnosti sa dozom nezavisnosti, koja se na KiM može poistovetiti sa novinarskom hrabrošću. Rame uz rame sa dnevnom politikom, ovaj medij srpskoj zajednici donosi autentične priče sa terena, rečima ali i slikom, jer imaju bogatu foto i kvalitetnu video produkciju“, navodi se u obrazloženju.

Žiri je odlučio i da nagradu za rad na radiju podele dve novinarke – Aleksandra Arsić i Ivana Vanovac.

Radijski prilog Aleksandre Arsić pod nazivom „Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“, emitovan na Radiju Kim, opisuje život dve romske porodice u Kuzminu, kraj Kosova Polja, kojima su domaćinstva poplavljena u novembru prošle godine.

Arsić je, ističe žiri, verno dočarala strahote koje su snašle ove dve porodice.

„Da muka na muku ide, život neprestano dokazuje, a novinarsko je umeće da se ti mučni prizori, bez slike, samo rečima i tonom, dočaraju građanima koji nisu bili na licu mesta. Vapaje za pomoć od porodica koje su u danu sve izgubile autorka prenosi do nadležnih, kojima ukazuje na problem i potrebu da pomognu, što je i posao dobrih novinara, ali nažalost, ta naša misija ne urodi uvek plodom“, navodi se u obrazloženju. 

Žiri je nagradio i reportažu „Dudin krš – simbol kršne Dudine tuge“, autorke Ivane Vanovac, koja prikazuje ljudsku priču i običaje na Kosovu i Metohiji.

„Nagrađena reportaža sadrži sve neophodne elemente – temu, naraciju, dinamiku, novinarski izraz i prateću multimediju, pogotovo kada je reč o odabiru muzičke podloge koja priču prati i pojačava je, dajući joj bogatstvo izraza. Nismo ostali ravnodušni na priču o tragičnoj ljubavi i svemu što je pratilo taj istiniti događaj, a ne legendu, kako u reportaži svedoče retki koji danas žive nadomak Dudinog krša“, navodi se u obrazloženju.

Najviše prijava pristiglo je za kategoriju – televizijsko novinarstvo.

Dominirale su životne priče sa temama koje su aktuelne na Kosovu i Metohiji.

Nagradu je dobila televizijska priča „Gračanica i Lipljan na rubu egzistencije“, autorke Katarine Marinković.

Njene kolege, snimatelji Jovica Karadžić i Nebojša Đokić, konkurisali su za prvu nagradu i zasluženo pobedili, kaže žiri.

„Oni su izuzetnim kadrovima dočarali široj javnosti život ljudi u kontejnerskom naselju Padalište u Gračanici i selu Topličane u opštini Lipljan. Međutim, to se može nazvati bilo kako, samo ne životom. Kompozicija, dinamika snimaka, jasni i perfektno odabrani kadrovi koji ulaze u samu srž neuslova i ljudske patnje, na žiri su ostavili jak utisak i potvrdili pravilo da slika govori više od reči“, navodi žiri.

Inače, ovo je prvi put da Društvo novinara Kosova i Metohije nagrađuje svoje najbolje kolege.

Podsetimo, Društvo svake godine dodeljuje nagrade „Beli božur“ za najbolju i „Crni božur“ za najgoru saradnju sa medijima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.