15:50, 23.05.2020Izvor: RTK 2

Andrejevići iz Gornje Gušterice primer uzgajanja jagodaPorodica Andrejević iz Gornje Gušterice, jedna je od retkih na centralnom Kosovu koja se već četvrtu godinu bavi proizvodnjom jagoda. Ono što je i te kako važno u ovom poslu je sigurno tržište, kojim je ova porodica zadovoljna.

andrejevici-iz-gornje-gusterice-primer-uzgajanja-jagoda

Foto: RTK 2

Jagode su prvo voće koje stiže u proleće. Andrejevići iz Gornje Gušterice ovih dana imaju pune ruke posla. 

Na parceli od 50 ari imaju oko 16.000 sadnica  jagoda  sorte Zenga, javlja RTK 2.

"Sve organski, na startu ih malo prihranimo i posle ovako, navodnjavamo ih kap po kap. Imaju dobar rod, ovako su krupne, nisu loše nadam se da će biti oko 5 do 6 tona od ove parcele, kao što je bilo i do sada. Prošle godine brali smo i ja kažem ljudi ostavljajte, ne berite sve, kad ja berem i okrenem se, a iza mene sve crveno tako brzo, ali sunce je bilo jako“, kaže Slaviša Andrejević.

U zavisnosti od sorte, berba jagoda počinje polovinom maja.

To je ujedno najzahtevnija i najostetljivija faza posla, jer se strogo mora voditi računa da prilikom ubiranja plodova da ne dođe do oštećenja.

"Brali smo skoro ceo dan, počeli smo  oko 10 završili smo kad je pao mrak. Dosta je teško, da se plevi, da se šišaju kad je sezona, ništa nije lako“, kaže Zorica Andrejević.

Zagarantovano tržište i pristojna cena imaju važnu ulogu kod proizvodnje.

"Sve prodamo, juče smo skupili 200 korpica, sve smo prodali tu pored puta, nigde još nismo nosili. Odnesemo do marketa ili u hladnjaču kada ih ima mnogo“, kaže ona.

Ova porodica je za sada zadovoljna plasmanom proizvoda. 

Iako su ulaganja velika, poručuju da je ovo isplativ posao.

"Subvencije dobijamo sa kosovske strane redovno, svake godine, sad ove godine zbog korone ne znam, ali ovo drugo sve sami, niko nam ništa nije pomogao, ja, žena, četvoro dece, drugari, prijatelji. Imam i radnike prošle godine sam imao 22 što su brali", kaže Slaviša Andrejević.

Kvalitetno zemljište sa dovoljno vlage i dosta sunca je ono što jagodama odgovara. 

Proizvodnja jagoda je posao koji ne sme da čeka nego se mora završavati na vreme, a Andrejevići su dobar primer da jagoda, zbog svoje isplativosti, može biti dobar izbor za voćare. 
 


Tagovi: KosovoPoljoprivreda

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije