12:48, 06.12.2019Izvor: Hina, N1

Angela Merkel prvi put u AušvicuNemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u nacistički logor Aušvic, simbol holokausta, i prvi put prošla kroz vrata logora iznad kojih stoji zlokobna nacistička krilatica "Arbeit macht frei" (prev. - Rad oslobađa).

angela-merkel-prvi-put-u-ausvicu

Foto: Tanjug/AP, Markus Schreiber

S njom u pratnji je poljski premijer Mateus Moravijecki i preživeli iz logora, 87-godišnji Stanislav Bartnikovski i predstavnici jevrejske zajednice.

Poseta kancelarke, prvi poseta nekog nemačkog šefa vlade od 1995. godine, dolazi u trenutku kada Evropu pogađa novi talas antisemitizma.

Uoči dolaska u Aušvic, kancelarka Merkel je najavila da će Nemačka izdvojiti 60 miliona evra za Fondaciju Aušvic-Birkenau, za održavanje tog mesta zločina i sećanja na likvidaciju 1,1 miliona ljudi među kojima je, između 1940. i 1945, ubijeno čak milion Jevreja.

Nemačka je najveći donator te fondacije.

Merkel je zajedno s Moravijeckim podno Zida smrti, gde je streljano na hiljade zatočenika, položila venac, a potom su odali počast žrtvama minutom ćutanja.

Posetit će i Birkenau, tri kilometra od glavnog logora gde su deportovani bili "selekcionirani" te su najmlađi, najstariji i najslabiji smesta slani u smrt.

Merkel je uoči posete potvrdila da je "borba protiv antisemitizma i svih oblika mržnje" jedan od prioriteta njene vlade.

Takođe je istaknula "odlučnost vlasti da učine sve kako bi jevrejska zajednica u Nemačkoj procvetala".


Tagovi: Angela MerkelRegion i svet

Povezane vesti
Najčitanije


20:29, 14.01.2020


Najnovije