Ansambl Venac: Održane radionice pevanja uz gusle

Ansambl „Venac“ je uz pomoć poznatog srpskog narodnog guslara Boška Vujačića u petak organizovao dve radionice pevanja uz gusle u Kosovskoj Kamenici.
Image

Radionice su održane u Kulturnom skloništu „Krik“ i u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Lapljem Selu. 

Organizaciju radionica pomogle su Muzička škola „Stevan Mokranjac“ iz Prištine i Osnovna škola „Desanka Maksimović“ iz Kosovske Kamenice.

Iz Venca najavljuju i da će gusle biti deo njihovog ansambla, tako što će narodni guslar Boško Vujačić obučavati pevanju uz gusle Vojina Grbovića, solistu narodne igre u „Vencu“, da bi se uvrstile u repertoar. 

I prošle godine tokom avgusta i septembra, a u organizaciji „Venca“, održane su radionice u Gračanici u Ansamblu „Venac“, u Prištini u Srpskom kulturnom centru, u Zubinom Potoku u Domu kulture „Stari Kolašin“ i u Velikoj Hoči. 

Gusle se od 2018. godine nalaze na Uneskovoj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Gusle su narodni srpski instrument. Guslanje predstavlja jednu solističku izvođačku praksu narodnih epskih pesama u desetercu, koja je tradicionalno negovana i prenošena generacijama i to usmenim putem – s' kolena, na koleno – podsećaju iz Venca. 

Pokrovitelj organizovanja radionica je Ministarstvo kulture Republike Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.