Ansambl „Venac“: Promocija albuma i dva skupa o umetničkoj narodnoj igri

U periodu od 1. do 4. decembra
Image
Foto: Ansambl „Venac“/Edit

Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sa privremenim sedištem u Gračanici, organizuje promociju albuma sa muzikom iz predstave „700“, forum o narodnoj igri i kamp „Umetnost folkora svuda oko nas“.

Venčevo muzičko izdanje/album „700“ – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica biće promovisanio večeras u 18.00 časova. Na promociji će o albumu govoriti autori koreodrame „700“, Miloš Cile Mitić i Zdravko Ranisavljević, muzički producent Aleksandar Sofronijević i producent projekta, direktorka Ansambla „Venac“ Snežana Jovanović.

Forum o narodnoj igri biće održan sutra, 2. decembra, u 17.00 časova. Na forumu će govoriti Vera Obradović Ljubinković, profesor Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Miloš Cile Mitić, šef umetničkog sektora u Ansamblu „Venac“ i autor koreodrame „700“, Zdravko Ranisavljević, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, direktor Ansambla „Кolo“, autor koreodrame „700“ i stručni saradnik u „Vencu“, Dragan Elčić, dekan Akedemije umetnosti u Beogradu i reditelj koreodrame „700“, Boris Čakširan kostimograf i koreograf savremene igre.

Tema foruma će obuhvatiti razmenu iskustava iz različitih oblasti scenskih i audio-vizuelnih umetnosti, kao i mogućnosti usklađivanja sa postojećim zakonskim regulativama. Biće otvorena pitanja u vezi sa definisanjem novih propisa koji će doprineti razvoju profesionalne umetničke narodne igre i poboljšanju statusa umetnika u ovoj oblasti.

Istoga dana počinje i Venčev kamp „Umetnost folklora svuda oko nas“ koji će trajati do 4. decembra. Кamp će okupiti profesore i studente sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, kao i drugih univerziteta u Srbiji, sa ciljem razmene iskustava, znanja i veština u oblasti umetničke igre, ali i ostalih srodnih umetnosti. Tokom boravka na kampu, studentima i članovima ansambla „Venac“ će biti održan niz radionica i vežbi koje treba da ih podstaknu da kombinujući svoja znanja umetničkih profila daju ideje o mogućem unapređivanju i razvoju umetničke narodne igre.

Pokrovitelj svih projekata je Ministarstvo kulture Republike Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.