Antić: Priština zabranila da autobusi firme “Joe Travel” ulaze na Kosovo, reč je o diskriminaciji, obustaviću rad

Autobusima firme za prevoz putnika “Joe Travel” zabranjeno je da uđu na Kosovo, kazao je za portal KoSSev vlasnik te kompanije Goran Antić. Najavio je da će najverovatnije prestati sa radom.
Image
Foto: Goran Antić

Antić je rekao da je zabrana izrečena zbog toga što je njegovoj firmi istekla licenca za rad izdata od strane prištinskih vlasti, odnosno da mu nije dozvoljen linijski prevoz zato što ima srpske registarske oznake na autobusima.

Sa druge strane, on je naglasio da je njegova kompanija registrovana i u Novom Pazaru.

Antić ne isključuje mogućnost da je odluka doneta u skladu sa kosovskim zakonodstvom, ali smatra da se nad njim vrši diskriminacija, jer je samo njemu izrečena zabrana.

„Ukoliko je zabranjeno da se vrši linijski saobraćaj sa tablicama koje nisu kosovske, onda to mora da važi za sve“, kazao je on za KoSSev.

Goran Antić je naveo i to da je zabrana ulaska autobusu u njegovom vlasništvu izrečena juče na Jarinju, usled čega je vozilo ostalo sa druge strane prelaza.

Vozilima firme “Joe Travel” koja saobraćaju na relaciji sever Kosova-centralna Srbija, dozvoljeno je da napuste Kosovo, ali ne i da se vrate.

„Zbog novonastale situacije biće redukovan prevoz u narednim danima, a možda i u potpunosti obustavljen“, rekao je Antić i pritom uputio izvinjenje putnicima.

On je izneo tvrdnje da je prištinsko Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture uputilo dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova, u kojem je navedeno da je autobusima njegove firme zabranjeno da ulaze na Kosovo zato što je istekla licenca za rad.

Antić je priznao da je licenca istekla i dodao da je njegova firma registrovana po kosovskom sistemu u Mitrovici, te prijavljena i u srpskom sistemu – u Novom Pazaru.

Sva vozila Antićeve firme imaju novopazarske registarske oznake, a pomenute dve kompanije nisu povezane ni na koji način.

Naglasio je da firma u Novom Pazaru ima licencu i za međunarodni prevoz i da je vozio putnike za Grčku tokom leta.

Goran Antić je naveo da je juče stupio u kontakt sa inspekcijom u kosovskoj vladi, a tamo su mu rekli da mu je istekla licenca za rad i da ne može da sačini ugovor sa drugom transportnom kompanijom o zakupu kako bi radio sa njihovom licencom – zato što se vozila “vode na drugu državu”.

On smatra da je reč o parcijalnom primenjivanju zakona, tj. kaže da postoje kompanije širom Kosova koje koriste vozila sa srpskim tablicama i bez problema posluju, odnosno da su sačinile neku vrstu ugovora o zakupu sa drugom firmom.

„Oni ne dozvoljavaju linijski prevoz samo meni. Da je i za ostale isto, da niko ne može da vrši linijski prevoz sa srpskim tablicama na Kosovu, ja bih to razumeo“, kazao je Antić.

Dodao je da bi u tom slučaju tražio od Vlade Srbije da uvede reciprocitet prema prevoznicima sa “RKS” tablicama.

Antić ne isključuje da ovakva odluka ima političku pozadinu.

„Kome smetam ja – nije bitno, ali verovatno je u pitanju politička pozadina, pošto kritikujem režime u Beogradu i Prištini, pa sada hajde da vrše pritisak na mene.“

U slučaju da odluči da obnovi kosovsku licencu, Antić je naglasio da su za to potrebni vreme i veća količina novca, jer je neophodno da ima barem dva vozila sa “RKS” tablicama.

„Meni preostaje da vozila sa ‘NP’ tablicama preregistrujem – da imaju duple, odnosno i ‘RKS’ oznake. Za to je potrebno da platim carinu – 3.500 do 4.000 evra, registraciju, takse za licence, a to traje više od mesec dana“, objasnio je.

Podsetio je na to da je ranije imao kosovsku licencu za “međunarodni prevoz” i autobuse sa “KS” tablicama, ali da ova vozila nisu više u upotrebi, jer su stara i na otpadu.

Najavio je da će možda podneti tužbu za diskriminaciju protiv odgovornih za izdavanje dopisa kojim mu je zabranjen ulazak na Kosovo.

„Imam dokaz da ‘Kolašin prevoz’ ulazi, a ako bude trebalo ići ću i na Merdare da vidim ko ulazi na Kosovo sa srpskim tablicama“, rekao je Antić.

Ponovio je da će “Joe Travel” najverovatnije za sada prestati sa radom, odnosno da će obustaviti prevoz putnika, a da će o narednim potezima odlučiti nakon što dobije više informacija od nadležnih u Prištini.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.