10:42, 29.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Antonijević: U srpskim sredinama na KiM porast broja novoobolelihU srpskim sredinama na KiM, registrovano je 15 novoobolelih od COVID-19. Od tog broja 12 je sa severa, dok je troje novoinficiranih sa centralnog Kosova, saopštio je danas epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević.

antonijevic-u-srpskim-sredinama-na-kim-porast-broja-novoobolelih

Radio Kontakt Plus

Specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević, istakao je da je na Kosovu i Metohiji zabeležen porast broja novoobolelih.

Pored 12 novoinficiranih na severu Kosova, troje novoobolelih je sa centralnog Kosova.

Novooboleli po opštinama: Kosovska Mitrovica (7), Zvečan (2), Leposavić (2) i po jedan pozitivan slučaj iz opština Zubin Potok, Gračanica (Donja Gušterica), Peć i Prizren.

Takođe, registrovano je i petoro obolelih od COVID-19 sa prebivalištem u centralnoj Srbiji, koji su mahom studenti.

Antonijević je dodao da nisu svi rezultati pristigli, te da se čekaju nalazi za još 16 uzoraka - 11 koji su testirani 22. juna i četiri uzorka koja su poslata na analizu 26. juna.

Takođe, danas je testirano 30 lica.

Od početka epidemije, u srpskim sredinama na Kosovu, do sada je ukupno testirano 1.948 lica, od čega su ukupno 134 obolela od COVID-19, napominje Antonijević.

Načelnica infektivnog odeljenja u KBC Kosovska Mitrovica, dr Danica Radomirović kaže da je od 15 pozitivnih, na ovom odeljenju trenutno hospitalizovano šest pacijenata, od čega su tri osobe potvrđene pi-si-ar testom, a tri osobe su brzim testom dokazane da su pozitivne na Kovid-19 i da se čeka potvrda pi-si-ar testa.

"To su pacijenti koji su zahtevali hospitalizaciju. Dakle, imaju neki lakši ili srednje teški klinički oblik. Uglavnom se radi o upali pluća. Ostali pacijenti koji su pozitivni, svima je naložena kućna izolacija u trajanju od 14 dana", precizirala je Radomirović.

Ona je ujedno apelovala na lica koja su pozitivna na Kovid-19, a kojima je određena mera kućne izolacije, da to i poštuju.

Ukoliko osetite simptome koji ukazuju na virus korona, poput povišene temperature, kašlja, gubitka funkcije čula mirisa i ukusa, malaksalosti, možete se obratiti najbližoj Kovid ambulanti, ukazuje dr Radomirović.

Prema njenim rečima, rad ovih ambulanti nije prestajao, samo je radno vreme skraćeno na period od 7 do 17h, te da od danas imaju novo radno vreme.

“Od danas, radno vreme ovih ambulanti produžava se od 7 do 20h”, kaže dr Radomirović i napominje da je prvi susret pacijenata sa lekarom u Kovid ambulanti, a onda se oni upućuju na trijažni centar koji se nalazi u bolnici. Sledi testiranje i pregled kod infektologa, koji određuje da li će pacijent biti hospitalizovan.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević kaže da je ubrzana dinamika testiranja i da se sada testiranje obavlja ponedeljkom, sredom i petkom, ali i da će se testiranje obavljati svakodnevno ukoliko epidemiološka situacija to bude nalagala.

Dodaje da se svi uzorci sada šalju u laboratoriju „Vatreno oko“ u Beogradu, gde se za rezultate čeka najviše do dva dana.

Kada je u pitanju ponovno otvaranje Kovid bolnice na severu Kosova, Antonijević kaže da se čekaju uputstva iz Srbije, te da će na osnovu toga postupati.

Antonijević ocenjuje da prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, nema razloga za zabrinutost. Međutim, upućuje apel građanima da poštuju zaštitne mere, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance i lične higijene.

„Trenutno nema razloga za brigu, ali po svim indikacijama sledi nam povećanje broja novoobolelih, što će sigurno dodatno zakomplikovati situaciju kod nas. Mi za Srbijom kasnimo skoro dve nedelje i zato očekujemo da će biti još veći broj zaraženih. Poseban rizik su i slavlja, proslave i nadam se da će u narednom periodu ponovo biti zabrane održavanja proslava u zatvorenom prostoru i masovnih okupljanja. To će nam sigurno mnogo koristiti u sprečavanju širenja virusa“, zaključuje dr Antonijević.

Prethodno je održan sastanak Kriznog štaba, kojem su prisustvovali predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, direktor Zavoda za javno zdravlje dr Miloš Mirković, epidemiolog dr Aleksandar Antonijević, direktorka Doma zdravlja dr Miljana Nikolić, načelnik Infektivnog odeljenja dr Danica Radomirović,v.d. direktora KBC u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek i Goran Živković, predstavnik policijske stanice u Severnoj Mitrovici.


Tagovi: Sever KosovaKorona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije