11:20, 04.05.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Apel Empirike povodom ugrožavanja imovine Srba na KosovuPovodom nedavnih slučajeva ugrožavanja privatne imovine građana srpske nacionalnosti širom Kosova, zagovaračka platforma “Empirika” apeluje na relevantne institucije da preduzmu neophodne mere u cilju prevencije i zaštite jednog od osnovnog ljudskog prava, prava na neprikosnovenost i zaštitu privatne svojine.

apel-empirike-povodom-ugrozavanja-imovine-srba-na-kosovu

ngoaktiv.org

Saopštenje prenosimo u celosti:

„U vremenu kada korona virus pogađa sve, neodgovorni i nesavesni pojedinci nekažnjeno zloupotrebljavaju mere koje su uvedene radi borbe sa ovim virusom. Ograničenje slobode kretanja i odsustvo preventivnih bezbednosnih mera dalo je za pravo pojedincima da prekrše zakon i ugroze privatnu imovinu građana Kosova.

Međutim, evidentno je da je ovakav niz samo nastavak sve učestalijih napada na privatnu imovinu Srba. Počevši od kraja novembra i tokom celokupnog decembra 2019. godine, građani opštine Gračanica u nekoliko navrata bili su meta pljačkaša, koji su u dužem vremenskom periodu unosili strah i nesigurnost lokalnom stanovništvu.

Niz je nastavljen bespravnim rušenjem privatne imovine u selu Cernica (opština Gnjilane) sredinom februara, te obijanjem deset povratničkih kuća u selu Novake i krađama u selima Banje (opština Srbica) i Osojane (opština Istok) koje su se desile u kratkom vremenskom intervalu (krajem marta).

Naposletku, nerešen slučaj zapaljene kuće u Janjinoj Vodi (opština Obilić) sredinom aprila predstavljao je uvod u nedavnu seriju napada na privatnu imovinu građana srpske nacionalnosti. Tokom nepunih nedelju dana izvršene su pljačke privatne imovine meštana u selima Novake (opština Prizren), Babin Most (opština Obilić), Crkolez (opština Istok), i Leposaviću, dve kuće su zapaljene u selima Novake i Cernica, dok su škola i crkva u selu Gojbulja (opština Vučitrn) bili meta grupe vandala.

Uzevši u obzir trenutnu situaciju, te zabrinutost stanovništva, članice Empirike pozivaju nadležne organe da preduzmu sve neophodne preventivne mere kako bi se sprečili slični slučajevi ugrožavanja i uništavanja privatne imovine, bez obzira na etničku pripadnost njihovih vlasnika.

U vanrednim okolnostima u kojima se trenutno Kosovo nalazi, neophodan je dodatni napor i značajnije angažovanje institucija u cilju zaštite stanovništva i privatne svojine:

• Kosovska Vlada i lokalne samouprave na čijim teritorijama su zabeleženi prethodno navedeni slučajevi treba jasno da osude ovaj čin i zatraže od nadležnih organa, u prvom redu policije i tužilašva, da sprovedu detaljnu instragu, utvrde sve činjenice i pronađu počinioce ovih krivičnih dela;

• Uspostaviti redovne koordinacione sastanke lokalnih samouprava sa stanovništvom, posebno u enklavama i povratničkim sredinama, a u cilju izgradnje međusobnog poverenja kroz proces neposrednog i kontinuiranog dijaloga;

• Kosovska policija preko svojih regionalnih ispostava u obavezi je da pojača svoje fizičko prisustvo u osetljivim delovima Kosova, enklavama i povratičkim sredinama i time poveća nivo bezbednosti u lokalnim zajednicama;

• Kosovska Vlada da preko Ministarstva za zajednice i povratak i Kancelarija za pitanje zajednica izvši procenu štete i odvoji dodatna sredstva, koja će nakon procene nastale štete usmeriti na njeno saniranje;

• Pored javne osude ovih krivičnih dela, pozivamo predstavnike diplomatskog kora i međunarodnih organizacija da podstaknu nadležne organe lokalnih i centralnih institucija u sprovođenju temeljnih istraga i izveste širu javnost o njenim rezultatima, kao i da preporuči usvajanje akcionog plana, kojim bi se na pojavu ovakvih ili sličnih incidenata adekvatno i pravovremeno reagovalo.

Potpisnici apela su: NVO Aktiv, Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, Centar za prava manjinskih zajednica, EMEG, Forum za razvoj i multietničku saradnju - FDMC, Gračanica Online, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva - CSD, Medija Centar, Mreža za građanski aktivizam, New Press, Radio Kontakt plus, RTV Kim, RTV Mir, Sinergija.


Tagovi: Srbi

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije