Apelacioni sud potvrdio presudu Svetomiru Bačeviću

Kosovski apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu Svetomiru Bačeviću koji je osuđen na pet godina zatvora za ratni zločin protiv civilno stanovništva. Sud je odbio žalbu ...
Image

„U obrazloženju presude, drugostepeni sud je istakao da je nakon analize žalbe na presudu, zajedno sa spisima predmeta, i ocene žalbenih navoda i odgovora na žalbu, te utvrdio da žalbena presuda ne obuhvata bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 384. KZ, navedene žalbom branioca okrivljenog, zbog toga što je odredba jasna i razumljiva, dok su u obrazloženju potpuni i jasni razlozi za date odlučne činjenice i da žalbena presuda ne sadrži druge povrede koje bi uslovile obavezno poništavanje žalbene presude, niti je povređen krivični zakon na štetu optuženog“ – navodi se u saopštenju Apelacionog suda. 

Podsetimo, Svetomir Bačević iz Belog Polja kod Peći osuđen je septembra prošle godine, u Osnovnom sudu u Prištini, prvostepeno na pet godina zatvora zbog ratnog zaločina protiv civilnog stanovništva 1998. godine na Kosovu i Metohiji.

U presudi je Bačević proglašen krivim zbog, kako je navedeno – učešća u otmici i maltretiranju H.K. 1998. godine u Belom Polju, a po prijavi S.Č. 

„I pored toga što je oštećena pred sudskim većem rekla da Svetomir Bačević nije lice koje ju je odvelo iz kuće, i da tog čoveka uopšte ne poznaje, nakon ove osuđujuće presude, stvarno nema ništa više što bih mogao da kažem za suđenje Srbima po optužbama za ratne zločine na Kosovu“, rekao je tada njegov branilac, advokat Dejan Vasić, a preneo RTS.

Bačević je raseljeno lice i živi u Gornjem Milanovcu. Decembra 2020. godine otišao je iz Belog Polja u Peć kako bi izvadio lična dokumenta. Uhapšen je u zgradi opštine i priveden u policijsku stanicu. Nakon obavljenog informativnog razgovora prebačen je u Prištinu u pritvor – saopštila je ranije Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.