Arsenijević: Socijalno ugroženo više od deset odsto zaposlenih u RMHK Trepča

Predsednik Građanske inicijative "Srpski opstanak", Aleksandar Arsenijević, sazvao je danas konferenciju za medije jer je, prema njegovom mišljenju, u interesu radnika RMHK Trepča da ...
Image

„Obećao sam da ću otvoriti 'Pandorinu kutiju' ako se ne poboljša položaj rudara“

Arsenijević je kazao da je jula prošle godine, tokom štrajka rudara u Leposaviću, najavio da će “otvoriti 'Pandorinu kutiju' ukoliko se njihov položaj ne poboljša u međuvremenu”.

Dodao je da tokom današnjeg izlaganja nije mogao da pomene baš sve žalbe radnika Trepče i da je ono što je želeo da predstavi javnosti “samo vrh ledenog brega”.

„Ove informacije koje imam prikupljao sam od radnika, sa sajta kosovske Regulativne komisije za javne nabavke, iz medija i tako dalje“, rekao je Arsenijević.

Naglasio je da poseduje svu relevantnu dokumentaciju, kojom i na sudu može da potkrepi ono o čemu je danas pred medijima govorio.

Kopiju svog govora i dokumentacije, Arsenijević je dostavio predstavnicima medija koji su pratili današnji događaj u sedištu GI „Srpski opstanak“.

Arsenijevićev govor u 25 tačaka

On je, kako je istakao, došao do dokumentacije koja dokazuje da javne nabavke u RMHK Trepča nisu rađene po zakonu, da više od deset procenata radnika tog preduzeća – njih 211, pripadaju socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva itd.

U sumnjive javne nabavke, prema Arsenijevićevim rečima, bile su između ostalog uključene firme “Kosvik”, “Andrija Stanić I. B.”, “Dinamic Trade”, “Jugopromet”, “Trgopromet”, “Avaton” itd.

Jedan od problema u Trepči, kako je naveo Arsenijević, predstavlja nepotizam, kao i to što se radnicima od plate odbija 38 evra za ishranu i prevoz autobusom do posla, iako veliki broj njih do svojih radnih mesta dolazi privatnim motornim vozilima.

Foto: Radio Kontakt Plus

Arsenijević je izneo optužbe na rad predstavnika sindikata i kazao da se ne zalažu dovoljno za prava radnika, te da zastupaju interese rukovodstva Trepče.

On tvrdi da se jedan procenat od plata radnika svakog meseca odbija za Jedinstvenu organizaciju sindikata „Trepča“ (JOS) i da od tog tela niko od zaposlenih nikada ništa dobio nije.

„Sem u slučaju smrti radnika – njegovoj porodici se odnese bedan paket sa nekoliko litara ulja i kilogram šećera ili soli. Zadnjih godina, porodica preminulog radnika dobija od Trepče novčanu pomoć u iznosu od 100 evra i to ako neko od članova familije zatraži“, kazao je Arsenijević.

Na današnjoj konferenciji za medije bilo je reči i o mesečnom raspoređivanju radnika u Trepči, takozvanoj rotaciji.

Arsenijević je otkrio identitet nekoliko zaposlenih, koji su tokom prethodne tri godine bili ukupno pet do šest meseci radno angažovani.

Pomenuta lica su, dodao je Arsenijević, tokom prinudnog odmora primala novčanu nadoknadu u iznosu od 50 evra.

Kazao je da je lista takvih slučajeva duga i postavio pitanje zbog čega se ne rotiraju na poslu svi koji su zaposleni u proizvodnim pogonima Trepče.

Arsenijević je rekao i da “starost menadžmenta” predstavlja jedan od problema kada je funkcionisanje Trepče u pitanju.

Naglasio je da nakon navršene 65. godine života zaposleni treba da se penzionišu i da tako zakon predviđa.

Arsenijević je kazao i da je “problematično poslovanje RMHK Trepča u poslednje dve decenije”.

Foto: Radio Kontakt Plus

Konferenciji za medije prisustvovali predstavnici sindikata i radnici Trepče

Iako najavljena kao samostalno obraćanje javnosti predsednika GI „Srpski opstanak“, današnjoj konferenciji za medije pridružili se predstavnici sindikata i radnici RMHK Trepča, koji su, pored optužbi na račun Arsenijevića, izneli svoje viđenje situacije u kombinatu.

Predsednik Jedinstvene organizacije sindikata „Trepča“ (JOS), Miroljub Lekić, kazao je da Arsenijević nije kompetentan da iznosi u javnost probleme zaposlenih u rudnicima, jer se nije pre toga konsultovao sa predstavnicima radnika.

Arsenijević je na to odgovorio:

„Prethodnih meseci razgovarao sam sa mnogobrojnim radnicima i niko od njih gospodina Lekića nije označio kao njihovog legitimnog predstavnika. Ja ne sporim da ste vi njihov legalni predstavnik, ali radnici koji se meni obratili zahtevali su da ja u javnost iznesem njihove probleme.“

Lekić je rekao da radnici Trepče imaju mogućnost da od firme dobiju novčanu pozajmicu i to bez kamate.

Istakao je da su zaposleni u Trepčinim rudnicima osigurani, te da imaju overene zdravstvene knjižice.

Lekić je rekao Arsenijeviću da njegovo današnje izlaganje ne pomaže posrnulom gigantu da stane na noge, već sasvim suprotno – odmaže.

„Želim da vi kao predsednik sindikata uzmete u obzir sve navedeno, da služite radnicima, da postavite sva pomenuta pitanja upravi i da zaposlenima obezbedite što bolji položaj“, poručio je Arsenijević Lekiću.

Predsednik sindikata „Društene ishrane“, Milomir Sovrlić, kazao je da “Arsenijević želi da postane gradonačelnik i da mu je potrebna podrška mase koja postoji u Trepči”.

„Pogrešan put si izabrao“, rekao je Sovrlić.

Foto: Radio Kontakt Plus

Predstavnici sindikata Trepče izjavili su da nije tačno više od 90 odsto onoga što je danas izjavio Arsenijević.

Radnik u rudniku „Crnac“, Ivan Radovanović, kazao je da se zaposlenima lični dohodak uplaćuje na vreme.

Za razliku od Radovanovića, njegov kolega Radenko Aleksić požalio se da je bez razloga poslednja tri meseca “na čekanju” tj. da ne radi i da prima stipendiju koja iznosi 50 evra.

Apelovao je na nadležne da se pozabave njegovim slučajem i vrate ga na posao.

Konferenciji za medije prisustvovala je i predsednica sindikata Fabrike „Akumulatora“ u Kosovskoj Mitrovici, Mirjana Radomirović.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.