14:24, 20.01.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Autobuska linija za raseljene iz Svinjara na Malom ZvečanuZa interno raseljena lica iz Svinjara, koja već 16 godina žive na Malom Zvečanu, danas je dogovoreno uvođenje humanitarne autobuske linije do Kosovske Mitrovice, koja će srednjoškolcima smanjiti troškove putovanja, a zdravstvenu negu učiniti dostupnijom, pre svega starijim licima.

autobuska-linija-za-raseljene-iz-svinjara-na-malom-zvecanu

Radio Kontakt Plus

Meštani ističu da su najveći problemi sa kojima se suočavaju nezaposlenost, loše vodosnabdevanje, otežan prevoz do Kosovske Mitrovice i gotovo nikakvi izgledi za povratak u Svinjare.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić danas je posetio interno raseljena lica iz Svinjara, koja su na Malom Zvečanu smeštena od 2004.godine. 

Slaviša Jovanović jedan je od mnogih koji je do danas bio nezaposlen. Ni on ni supruga nisu radili, a imaju troje dece. Preko programa NSZ danas je dobio  posao u JKP „Standard“.

“Danas sam rešio veliki problem – zaposlio sam se. Ni žena ni ja nismo radili, živeli smo od socijalne pomoći“  - rekao je Jovanović, zahvalivši lokalnoj samoupravi i Centru za socijalni rad na pomoći. 

Danas je dogovoreno i uvođenje humanitarne  autobuske linije za meštane ovog naselja, do Kosovske Mitrovice.

Imajući u vidu da su, kako kažu, samo za taksi prevoz, do sada izdvajali 150 dinara u jednom pravcu, ovo će, posebno srednjoškolcima, smanjiti troškove putovanja, a zdravstvenu negu učiniti dostupnijom, pre svega starijim meštanima. 

Jedan od problema sa kojim se meštani Svinjara suočavaju je i povratak, istakao je Spirić podsetivši da se gotovo dve decenije niko od njih nije vratio u rodno mesto, a imovina im je uzurpirana.

On je rekao da će lokalna samouprava će, zajedno sa državom Srbijom i svim relevantnim institucijama nastojati da se njihov život i položaj poboljša, ali da cilj ostaje povratak u Svinjare.

Prema njegovim rečima, ono što treba da ohrabri i ono što raduje je veliki broj dece koja su rođena ovde nakon 2004.godine, što, kako je rekao, pokazuje njihovu odlučnost da ovde ostanu.

Porodicama na Malom Zvečanu danas su uručeni i paketi sa osnovnim životnim namirnicama i kućnom hemijom, koje su obezbedili Crveni krst Kosovska Mitrovica i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Direktor Centra za socijalni rad Dejan Đinović naveo je da u ovom naselju od ukupnog broja interno raseljenih iz južnog dela Mitrovice, gotovo polovina koristi razne vrste usluga ustanove na čijem je čelu, i to ne samo kada su u pitanju novčana davanja, već i usluge iz oblasti porodično – pravne zaštite, imajući u vidu da ima dosta staračkih domaćinstava.

“Naša aktivnost će i u narednom periodu biti usmerena na pomoć interno raseljenim porodicama, u saradnji sa lokalnim organima vlasti, i nastavićemo da podržavamo politiku države Srbije, ato je zaštita svih građana na KiM” – rekao je Đinović.

U ovom naselju trenutno živi 41 porodica iz Svinjara, odnosno preko 200 ljudi. 


Tagovi: Aleksandar SpirićRaseljena lica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije