Borel: Beograd i Priština postigli dogovor

Beograd i Priština postigli su dogovor u Briselu - saopštio je na stvom Tviter nalogu visoki predstavnik EU, Žozep Borel. Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa ...
Image

„Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa. Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila“ – naveo je Borel. 

Dodao je da će u narednim danima pozvati strane da razgovaraju o narednim koracima. 

Pregovaračima Petru Petkoviću, Besniku Bisljimiju i Miroslavu Lajčaku zahvalio se na, kako je naveo, napornom radu. 

Dodatnih informacija o postignutom dogovoru za sada nema. 

Podsetimo, današnji razgovori u Briselu između Beograda i Prištine organizovani su nakon neuspešnih razgovora o pitanju registarskih tablica na visoko-političkom nivou, te zahteva Sjedinjenih Američkih Država da se odluka o naplati novčanih kazni za one koji nisu preregistrovali svoja vozila na „RKS“ odgodi za 48 časova koji je kosovski premijer Aljbin Kurti i prihvatio. 

Jedna od ključnih poruka nakon visoko-političkih razgovora bila je da je Beograd bio konstrukivan i spreman da prihvati predlog o neizdavanju srpskih regisarskih tablica, ali ne i Priština koja je večeras ipak prihvatila da ne naplaćuje novčane kazne. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.