Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Barabar centar u Prištini: Mesto za promociju tolerancije i razumevanja

Povodom pete godišnjice održavanja Foruma za izgradnju poverenja na Kosovu pod nazivom „Podržimo zajedništvo radi bolje budućnosti“, UNMIK je u Prištini predstavio ...
Image

Forum za izgradnju poverenja je 2018. godine održan u Ljubljani, sa idejom približavanja pripadnika različitih zajednica, predstavnika institucija i međunarodnih partnera. UNMIK je sproveo više od 250 programskih aktivnosti u izgradnji poverenja, među kojima su: promovisanje jezičkih prava, ekonomsko jačanje žena, podrška osobama sa invaliditetom, zaštita životne sredine…

„Poverenje počinje sa nama“

„Poverenje itekako počinje sa svima nama. Efikasno čuvanje mira zahteva investicije i ulaganje, potrebna nam je održivost, čak i u najnesigurnijim vremenima. Iskustvo nam pokazuje da nema idealnih sredstava za izgradnju poverenja, ali upravo je to razlog zašto mi treba da obnovimo i istaknemo mir“, rekla je specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK-a Karolin Zijade.

Dodala je da Ujedinjene nacije igraju ključnu ulogu u izgradnji mira.

Generalni podsekretar UN-a zadružen za mirovne opracije Žan Pjer Lakro je rekao da je poverenje u lidere i rukovodioce ključna komponeneta društvenog i ekonomskog razvoja, a da je poverenje najosetljvija karika jer se najteže može vratiti.

„UNMIK će nastaviti da se angažuje u cilju promene koje će promovisati mir i bezbednost za sve građane na Kosovu. Rad na izgradnji mira i poverenja će se dalje ojačavati. Izgradnja i održavanje mira su prioritetne oblasti u akcionom planu generalnog sekratara“, kazao je on.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama je ocenio da je stvaranje prijateljske atmosfere za sve zajednice zajednički zadatak.

„Imamo Komisiju za zajednice koja uključuje ljude svih etničkih pripadnosti koje žive u glavnom gradu. Kako bismo razvili dinamiku koja odgovara potrebama građana, naš rad baziramo na nacionalnoj strategiji za unapređenje putem raznih pojekata podržavamo“, kazao je on.

Centar u centru grada

„Barabar centar“ je podržan od strane UNMIK-a, a nalazi se u Grand hotelu u Prištini. Zamišljen je kao mesto iz koga će biti podsticana društvena kohezija i premošćavane međuetničke podele na Kosovu.

Direktor CASA-e Miodrag Miki Marinković i jedan od direktora Barabar centra je naveo da poverenje treba da poveže zajednice.

„Proces pomirenja treba da gradi veze među zajedicama. Dogovorili smo se da međusobno ojačamo kontakt i društvene radnje. Da svi dobiju i zato je izgrađen ’Barabar centar’“, naveo je on.

Prema rečima direktora NVO „Integra“ Kuštrima Koljićija, Barabar centar je već počeo sa radom, a u njemu će biti organizovane i izložbe, debate i druge aktivnosti.

U okviru ceremonije održana je panel diskusija na temu „Izgradnja poverenja u teoriji i praksi“.

Najistaknutijim pojedincima u izgradnji poverenja dodeljene su zahvalnice. Događaj koji je održan u Klan Areni u Prištini okupio je brojne pripadnike javnog života Kosova.

Šta znači barabar?

Barabar je turcizam koji ima značenje uporedo, jedno pored drugog, ukorak, jednako, isto.

Ova reč originalno potiče iz persijskog jezika (beraber), od reči ber, što znači prsa. Ipak, u duhu turskog jezika ima značenje uporedo, odnosno prsa u prsa. Korićen je i prilikom opisa bliskih borbi – „prsa o/u/uz prsa“.

Nema zapisa o ovoj reči pre 18. veka.

Termin „barabar“ ne treba mešati sa „baraba“. Ova druga reč je hebrejskog porekla, potiče još iz vremena Isusa Hrista i ima značenje niktova, razbojnika, lopova. Podsetimo, prema Bibliji (Novi zavet, Jevanđelje po Marku), Pontije Pilat je narodu dao priliku da bira koga želi da oslobodi: Isusa Hrista ili razbojnika, siledžiju, silovatelja i ubicu po imenu Baraba.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.