Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj

(Vest se ažurira) 22:05 - Kurti: Ne želimo sukob, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom
Image

„Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo“, oglasio se večeras kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon najave srpskih vlasti da će, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN zatražiti povratak svojih trupa na Kosovo i Metohiju. Više o tome u zasebnoj vesti.

20:46 – Kosovska policija: U tri slučaja pucano na jedinice, odgovorile iz vatrenog oružja, na više lokacija pucnji

Kosovska policija saopštila je da su policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode u „samoodbrani bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na kriminalna lica/grupe“, a da je na njih pucano u tri slučaja. Navode i da su se na više različitih lokacija čuli pucnji. Čitajte u posebnoj vesti. 

20:20 – Vučić: Uputićemo zahtev za povratak srpskih snaga bezbednosti, biće odbijen; Pantić u bazi KP-a

Šta je srpski predsednik Aleksandar Vučić poručio u obraćanju javnosti čitajte u posebnoj vesti. 

19:25 – Velja: Beograd snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju na severu Kosova

Savetnik kosovske predsednice, Bljerim Velja, komentarisao je situaciju na severu Kosova. Čitajte u posebnoj vesti. 

17:45 – Zatvoren i prelaz Brnjak

Kosovska policija privremeno je zatvorila i prelaz Brnjak, navode da se radi o meri predostrožnosti dok traju blokade puteva u pravcu Brnjaka. 

Građane pozivaju da za saobraćaj koriste druge granične prelaze.

17:40 – Kosovska policija: Jarinje privremeno zatvoreno za saobraćaj 

„Iz bezbednosnih razloga, dok su putevi blokirani u pravcu graničnog prelaza Jarinje, Policija Kosova ga je privremeno zatvorila za saobraćaj, pa gradjani za saobraćaj treba da koriste druge granične prelaze“ – naveli su iz policije. 

17:20 – Blokada magistralnog puta ka Brnjaku 

Posle blokada puteva na više lokacija u opštini Zvečan i Leposavić, blokiran je i magistralni put ka prelazu Brnjak. 

Blokada je postavljena između Zupča i Varaga, saznaje Radio Kontakt Plus iz više izvora sa terena. 

17:08 – Blokade puteva i dalje traju 

Blokade puteva na više mesta na severu Kosova i dalje traju. 

Na barikadi u Rudaru manje je građana u odnosu na početku postavljanja barikade. 

16:50 – Svećlja o uhapšenom bivšem pripadniku KP-a: Optužen za napad na prostorije CIK-a, građani da ne budu deo „organizovanih kriminalnih grupa“

Šta je naveo Svećlja čitajte u posebnoj vesti. 

16:20 – Izbori na severu Kosova odloženi za april 2023. godine

Čitajte u posebnoj vesti. 

16:08 – Sirena u Zubinom Potoku. Sirenase oglasila i u Zubinom Potoku, saznaje Radio Kontakt Plus od izvora sa lica mesta. 

Građani se okupljaju ispred zgrade opštine. 

15:30 – Sirena za uzbunu se u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu više ne čuju. Putni pravci su i dalje blokirani. 

Blokiran je i put u Sočanici, kao i u Lešku, saznaje Radio Kontakt Plus. 

15:20 – Petković potvrdio hapšenje bivšeg pripadnika KP-a 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, potvrdio je da je danas na Jarinju priveden nekadašnji pripadnik Kosovske policije D.P. 

Navodi da se radio o bivšem pripadniku Kosovske policije koji je 5. novembra napustio KP, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Mitrovici. 

Petković navodi da je D.P. danas sa suprugom u prepodnevnim satima otišao u Rašku da obavi privatne obaveze, normalno prešao prelaz i u povratku su policajci i priveli i odveli ga, kako se navodi u saopštenju – u bazu Kosovske policije u blizini prelaza.

„Reč je o brutalnoj odmazdi i zastrašivanju od strane Aljbina Kurtija koji je rešio da sada progoni srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušava da pripiše dela sa kojima nemaju nikakve veze, ne bi li tako pokušao da zastraši sve Srbe koji ne žele da trpe njegov teror i kršenje sporazuma. Time Kurti želi da im se osveti za to što su napustili sve institucije na severu, uključujući i policiju“ – naveo je Petković. 

Navodi da je o ovom happnju obavestio Miroslava Lajčaka, te da će obavestiti i sve relevantne međunarodne predstavnike sa zahtevom da se „osveta i odmazda prema Srbima odmah zaustavi i da se Srbima garantuje bezbednost“. 

15:00 – Oglasile se sirene za uzbunu, postavljaju se barikade

U 15 časova u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu oglasila se sirena za uzbunu. U ovim trenucima postavljaju se barikade na više lokacija na severu Kosova, saznaje Radio Kontakt Plus sa lica mesta i iz više izvora.  

Barikade su, prema dosadašnjim informacijama sa terena – postavljene u Rudaru, kao i u Leposaviću.

Putni pravci blokirani su kamionima. 

U Rudaru je više desetina građana i njihov broj raste. Parkirano je šest saniteta sa upaljenim sirenama. Među građanima je i donedavni gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović. 

Za sada nema zvanične informacije o tome zašto se barikade postavljaju, ali je odluka o blokiranju puteva usledila nakon dva najnovija hapšena na severu Kosova, među kojima je, prema informacijama iz pojedinih medija, i jedan od nekadašnjih pripadnika Kosovske policije. Oni navode da je upravo to razlog za organizovanje barikada, odnosno pokušaj da se spreči da on bude sproveden u Prištinu. 

Barikade su takođe usledile posle odluke Kosovske policije o pojačavanju svog prisustva na severu Kosova i incidenata ispred kancelarija opštinskih izbornih komisija u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.  


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.